Napätie v čakárňach

Peniaze otvárajú dvere všade. Aj do ambulancií, bez čakania. Keď sa pred rokmi schvaľovala možnosť prednostného vyšetrenia, málokto tušil, že to vyvolá až také napätie.

15.10.2013 22:00
debata (3)

A nový druh sociálnej nespravodlivosti. Neraz tí, čo v dlaniach obracajú každé euro niekoľkokrát predtým, než sa s ním rozlúčia, presedia od rána v čakárni celé hodiny. Niekedy sa vôbec nedostanú na rad.

Týka sa to najmä dôchodcov, ktorí tvoria podstatnú časť „klientely“ v ambulanciách, ale nielen ich. Napokon stále platí ústavné právo na primeranú zdravotnú starostlivosť. Neporušuje sa? Nájdu sa aj lekári, čo si vedia rozumne zorganizovať čas, aby na každého došlo. V mnohých prípadoch však vládne nervozita, neustále škriepky. Ľudia potom odchádzajú spravodlivo nahnevaní a ani pohode zdravotníckych pracovníkov to nepridáva. Preto je načase, aby sa do takýchto manierov konečne vniesli určité pravidlá.

Parlamentný výbor odobril návrh poslancov, ktorí prišli s receptom: medzi jednotlivými prednostnými vyšetreniami sa vyhradia prinajmenšom dve hodiny na bežnú ordináciu. Bude závisieť od konkrétneho lekára, koľkých pacientov si dopredu za poplatok môže objednať, aby stihol naplniť literu budúceho zákona.

Viac zodpovednosti na seba prevezmú aj regionálne samosprávy, ale i tým by malo ísť predovšetkým o spokojnosť občanov. Lebo ak by sa v tomto ohľade situácia nezlepšila, bude treba prijať razantnejšie opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #lekári #pacienti #ambulancie #prednostné vyšetrenie #čakárne