Sľuby sa sľubujú

Druhý pilier je dobrý projekt so zlou realizáciu. Odštartoval v roku 2005 veľmi rozpačito. Politici za druhej Dzurindovej vlády nalákali doň ľudí tým, že im sľubovali nesplniteľné.

22.11.2013 22:00
debata

Do piliera išli zbytočne starší občania s nízkymi platmi. Teraz sa potvrdilo, že keď začnú v roku 2015 časť penzie dostávať zo súkromných úspor, prerobia. Ich úspory sa totiž nestihli zhodnotiť. Navyše časť dôchodku budú dostávať od súkromných poisťovní, ktoré poskytnú výhody ako Sociálna poisťovňa iba na úkor nižšej penzie.

Podvodom je, že sa za Dzurindu určilo, že ak vyjde dôchodok z prvého aj druhého piliera spolu nad 240 eur mesačne (1,2-násobok životného minima), zvyšnú časť úspor budú môcť ľudia minúť. Už vtedy bolo zrejmé, že to nebude reálne. Ľudia by totiž úspory minuli a potom zostali na krku štátu. Druhý pilier by neodbremenil štát pri starnutí obyvateľstva. Ministerstvo práce kalkuluje s hranicou 700 až 800 eur, nad ktoré sa budú dať úspory vybrať, čo sa týka len 19-tisíc osôb. Národná banka však upozornila, že dať hranicu penzie nižšie nie je možné.

Vďaka prázdnym sľubom z roku 2005 sa do 2. piliera prihlásilo doposiaľ 1,5 milióna ľudí, na rozdiel od minimálneho záujmu o pilier v susednom Česku. Druhý pilier v budúcnosti pri starnutí obyvateľstva hádam pomôže, no teraz si z neho mädlia ruky správcovia úspor a tešia sa naň súkromné poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #II. pilier #Dzurinda