Karpatský špeciál

Daňová kobra opäť v akcii. Tentoraz policajti vraj zachránili 50 miliónov eur. Nebyť nových zákonov mohla táto suma po novom roku údajne narásť až na 150 či 200 miliónov.

15.12.2013 22:00
debata (2)

Daňová kobra opäť v akcii. Tentoraz policajti vraj zachránili 50 miliónov eur. Nebyť nových zákonov mohla táto suma po novom roku údajne narásť až na 150 či 200 miliónov.

Výborne. Ešte keby tak niekto radikálne prekopal našu špeciálnu, karpatskú odrodu kapitalizmu. Možno by sme potom špecializované policajné tímy ani nepotrebovali. To však už nie je otázka na policajtov, ale na politikov.

Minimálne v čase vypuknutia ostatnej krízy muselo byť jasné, že súčasný kapitalizmus nemá nič spoločné so starými poučkami o protestantských cnostiach. Sotva má vôbec nejaké cnosti systém, v ktorom peniaze nejdú do vecí a činností, do niečoho, čo vzniká a čo znamená nejakú novú hodnotu. V ktorom investori investujú najviac peňazí do samotných peňazí a radujú sa, že objavili perpetuum mobile, v rámci ktorého sa ďalšie peniaze „kotia“ z ničoho.

Takýto systém je udržateľný asi tak ako to perpetuum mobile… Žiaľ, je však opakovateľný. Už dnes sa môžeme tešiť, kedy a kde zasa popraskajú nejaké nové bubliny a všetko sa začne odznova. Nahlúply systém má však aj svoje špeciálne odrody. Tá naša vznikla vo chvíli, keď sa definitívne vykoľajil jeden nefungujúci ideologický vlak a my sme prestúpili do iného – tesne predtým, ako sa sám začal fatálne kaziť… Túto historickú smolu však našinec vyrovná našskými cestami. Štát sa zmenil, stratégia prilepšovať si jeho okrádaním však nie.

Daň z pridanej hodnoty, pri ktorej sa u nás veselo kradne, aspoň napovedá, že najprv niekde musela vzniknúť nejaká hodnota, ktorá mala byť zdanená. Viac ako 60 percent firiem štyri a viac rokov po sebe nevykáže žiaden zdaniteľný príjem a pokojne existuje ďalej – až to je tá pravá karpatská príchuť!

Legálne okrádanie všetkých zamestnaných spoluobčanov, ktorí financujú zdravotníctvo a sociálny systém – ktorých výhody (menej ako skromné, ale čuduje sa niekto?) platia rovnako pre cnostných zlodejov – až to je ten náš pravý vklad do systému.

No a aby boli špecifiká dokonané, na pomoc špeciálnej odrode systému prichádza špeciálna odroda apologétov. Rôzni prezidenti cnostných nadácií, inak medzi nimi pokojne aj niekdajší vzorní absolventi marxizmu-leninizmu, ktorí nás poúčajú o dávno neplatných cnostiach dnešného dávno nefunkčného systému.

Vlastne sa im niet čo čudovať. Vždy sa predsa pripravovali na úlohu privilegovaných obhajcov nemorálnej praxe pomocou morálnych teórií. Nevyšlo to za jednej paródie na spravodlivosť v červenom podaní, vyjsť to musí aspoň za druhej paródie na dobre usporiadaný svet. Tentoraz v podaní iných farieb.

Ale, ako hovoríme: zásadná zmena karpatského systému nie je otázka na policajtov, ale na politikov. Na nás je otázka, ktorých politikov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #peniaze #polícia #daň z pridanej hodnoty