Kufor bez rúčky

Viktor Janukovyč v niečom pripomína niekdajšieho Vladimíra Mečiara. Ukrajinský prezident so svojou politickou batožinou zaťaženou zahraničnopolitickou ťarbavosťou a domácimi zápasmi kmitá medzi Bruselom a Moskvou.

16.12.2013 22:00
debata

Možno by sa mu aj žiadalo vysloviť okrídlenú vetu: „Ak nás nevezmú na Západ, obrátime sa na Východ.“ Európska únia sa ňou však rovnako ako v polovici 90. rokov nedá vydierať. Brusel si zvolil rafinovaný prístup. Okno príležitostí nechal Kyjevu aj po sérii sklamaní otvorené. Ak chce, nech si ho Janukovyč zabuchne sám. A nech za to nesie doma zodpovednosť.

Keby únia stratila trpezlivosť po prvom pokuse o násilné rozohnanie proeurópskych demonštrantov v Kyjeve, alebo po očividnom klamstve ukrajinského premiéra, že Brusel trvá na legalizácii homosexuálnych manželstiev, zjednodušila by Janukovyčovi situáciu. Rozhnevaných spoluobčanov by ľahšie mohol učičíkať tvrdením: „Veď nás tam nechcú.“

Janukovyč, ktorý súrne potrebuje finančnú pomoc, dnes v Moskve uvidí, do akej miery na jeho naširoko rozkročenej krajine záleží Rusku. Šéf Kremľa by bol možno štedrejší, keby si bol istý, že Kyjev je definitívne odstrihnutý od Západu. Takto však nie je vylúčené, že Moskva sa s Bruselom budú o Ukrajinu naďalej naťahovať ako o starý ťažký kufor bez rúčky. Nikomu sa ho nechce vláčiť, ale aj zahodiť im je ho ľúto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Viktor Janukovyč #Ukrajina