Vo hviezdach

V duchu hesla, čo je dobré pre štátny rozpočet, je dobré i pre ľudí, sa vláda na druhý pokus pokúša podporiť obrovský investičný projekt na okraji Bratislavy.

07.01.2014 22:00
debata

Keď neprešlo megakasíno, tak na juhu mesta vyrastie aspoň nákupné centrum s vodným parkom, hotelom a viacúčelovou arénou.

Veď áno, poriadna plaváreň v hlavnom meste skutočne chýba a kto už by nechcel, aby v jeho blízkosti bola investícia prinášajúca stovky pracovných miest?

Prvotné nadšenie však sprevádza viacero pochybností. Je otázne, či je tento projekt naozaj vo verejnom záujme, lebo nie je celkom isté, či sa viacúčelová aréna alebo ktorýkoľvek iný objekt časom nepremenia na centrum hazardu, nakoľko v tzv. osvedčení o významnej investícii sa jasne hovorí, že je to iba I.etapa realizácie projektu. Čo bude nasledovať po nej, je vo hviezdach. V pôvodnom projekte totiž investor počítal s nákladmi vo výške 1,5 miliardy eur, takže v súčasnosti plánovaných 223 mil. € je skutočne len odrobinka.

Keďže obrovské nákupné centrum už vyrastá v západnej časti hlavného mesta a plánuje sa aj výstavba obdobného strediska neďaleko letiska, namieste je otázka: Prečo práve tento projekt má požehnanie vlády?

Na rozdiel od situácie spred troch rokov, keď investičný zámer zmietli zo stola zástupcovia mestských častí, má teraz vláda v rukách silný prostriedok – zákon o významných investíciách, ktorý jej umožňuje obísť obce. Tieň podozrenia, že celý projekt je teda v prospech niekoho úplne iného, je prisilný. Je v záujme vlády i investora presvedčiť teraz občanov, že projekt je skutočne vo verejnom záujme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nákupné centrum #Jarovce #Metropolis #kasíno