Obete a páchatelia

Surová bitka pred nitrianskym barom Mariatchi opäť upriamila pozornosť na problematiku pravicového extrémizmus u nás. O to viac šokovalo rozhodnutie okresnej prokurátorky prepustiť páchateľov z vyšetrovacej väzby.

03.02.2014 22:00
debata (1)

Takýto incident by rozhodne nemal byť braný ako nejaká bežná krčmová ruvačka.

To, čo ako zlyhanie orgánov činných v trestnom konaní vnímal azda každý, včera napokon potvrdil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten dospel k záveru, že „možno konštatovať určité pochybenia zo strany prokuratúry“. Fajn, krajský prokurátor vyvodí „príslušné konzekvencie“ a nitrianska prokurátorka dostane napr. pokutu, a čo bude nasledovať?

Neonacisti vďaka jej pochybeniu mali dosť času poradiť sa a zjednotiť si svoje výpovede, takže sa dá predpokladať, že vyrukujú so svojou verziou celého prípadu. A neotáľali. Ako inak, podľa „kartárov z Walhaly“ bolo všetko naopak, lebo na kamerovom zázname sme údajne nevideli, ako sa celý incident začal (čo je samozrejme lož).

Pokus urobiť z obetí páchateľov je priehľadnou manipuláciou. Čo bude nasledovať? Zastrašovanie svedkov, alebo azda ďalší fyzický útok? Ak sa celý prípad poriadne nevyšetrí, neonacistom to len dodá odvahu terorizovať obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba