Duál

Firmám chýbajú odborníci, absolventom zasa prax. Výsledkom je nespokojnosť na oboch stranách. Tak by sa dal stručne zhrnúť súčasný stav na našom trhu práce.

06.02.2014 22:00
debata (1)

Absolventi stredných odborných škôl nie sú na prácu vo firmách dostatočne pripravení, čo je všeobecne známy fakt. Lenže kde sa majú pripraviť, keď väčšina zamestnávateľov chce „hotových ľudí“?

Prísť do plnej špajze a vybrať si podľa chuti, čo mi hrdlo ráči, je lákavé, lenže niekto ju musí najprv naplniť… V krajinách, kde sa prostredníctvom tzv. duálneho vzdelávania relatívne úspešne darí uskutočniť prechod študentov do praxe, si uvedomujú, že bez spoluúčasti zamestnávateľov to nie je možné. Napríklad vo Švajčiarsku je vzdelávanie študentov odborného školstva len zo 40 percent hradené z verejných zdrojov a až 60 percent dávajú zamestnávatelia.

V krajine, akou je Slovensko, kde firmy odvádzajú dane na Cypre a ešte očakávajú od štátu investičné stimuly, a keď ich nedostanú, tak ihneď uvažujú, že sa presťahuje za „lepšími podmienkami“ inde, môže takáto požiadavka pôsobiť priam „revolučne“, lenže niekde treba začať. Zámer ministerstva školstva prilákať na učňovské odbory v oblasti strojárstva a stavebníctva viac žiakov prostredníctvom vyšších dotácií pre školy je iba prvým krokom (a najmä nemožno opomínať elektrotechniku!).

Rovnako dôležité bude primať firmy k tomu, aby prijali svoj diel zodpovednosti za kvalitu absolventov. V končenom dôsledku to bude prínosné i pre ne, lebo ak sa raz mladí ľudia v nejakej firme zaškolia, tak je veľký predpoklad, že v nej zostanú aj pracovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #absolventi #prax