Toto chceme?

Rôznym kresťanským a „pro-life“ skupinám bojujúcim proti interrupciám, sexuálnej výchove či registrovaným partnerstvám homosexuálov sa nedá uprieť jedno: čím viac sa svojimi agresívnymi metódami snažia presadiť vlastnú agendu, tým viac strácajú podporu zo strany nerozhodnutého a váhajúceho obyvateľstva.

09.03.2014 22:00
debata (4)

Ako nedávno napísal britský Economist, nad argumentmi založenými na abstraktných princípoch čoraz častejšie triumfujú prívetivejšie výzvy k porozumeniu a spravodlivosti. Preto napr. v otázke registrovaných partnerstiev boj o verejnú mienku na Západe dávno prehrali a u nás sú na najlepšej ceste si to zopakovať…

Plagáty zobrazujúce nevyvinuté ľudské embryo či najnovšie bilbordy, na ktorých sa píše o sexuálnej výchove pre deti od 0–4 rokov (!), sú za hranicou dobrého vkusu. Svojou brutalitou, resp. zavádzaním ľudí skôr odpudzujú.

Treba jasne povedať: sexuálna výchova v školách má svoje miesto, lebo dospievajúce deti riešia svoju sexualitu. Ak nedostanú informácie v rodine ani v škole, tak sú nútené učiť sa na vlastných chybách (stúpajúci výskyt kvapavky a HIV u mladistvých v susednom Česku by mal byť pre nás varovaním).

Nabádanie k sexuálnej abstinencii tiež veľmi nepomáha. Ukážkovým príkladom sú Spojené štáty, kde rôzni puritáni organizujú tzv. sľuby vernosti. Výsledok? Ak nerátame Rusko, kde je potrat vlastne stále jednou z najčastejších foriem antikoncepcie, tak potom v západnom svete patrí nelichotivý primát v počte tehotenstiev mladistvých a potratov v tejto vekovej skupine bezkonkurenčne Spojeným štátom.

Na sugestívnu otázku z bilbordu, či toto chceme, môžeme bez váhania odpovedať: nie, 16-ročné mamičky nechceme!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #sexuálna výchova #registrované partnerstvá #bilbord