Víchrice a vetríky

Slovenskom sa v sobotu prehnala víchrica, nie však volebná. Ako to už chodí, predvolebné prieskumy voličských preferencií sú veľmi nespoľahlivé, čo sa týka percent, ktoré získali jednotliví kandidáti. Sú však pomerne spoľahlivým ukazovateľom, čo sa týka poradia, v akom skončili tí prví.

16.03.2014 01:43
voľby, prezidentské voľby, Foto: ,
Momentka z volebnej miestnosti v Šamoríne.
debata

Robert Fico skončil prvý, dostal však výrazne menej hlasov oproti tomu, čo predpokladali prieskumy. Môže za tým byť obvyklé prekliatie favorizovaného kandidáta, ktorého voličská základňa preto necíti urgentnosť účasti na voľbách. Môže to byť však aj chybami v jeho kampani. Bolo zrejmé, že kampaň predsedu Smeru pred prvým kolom nesmerovala tematicky ani emocionálne nikam ďalej za hranice Smeru. Stavil na svoj osvedčený elektorát, ten sa však ukázal len v počte minimálne dostačujúcom na obhájenie prvej pozície.

Andrej Kiska prešiel do druhého kola po jedinom vzrušujúcom zápase volebnej soboty s nakoniec tretím v poradí Radoslavom Procházkom. Kiska pochopiteľne svoj elektorát ešte nepozná, dá sa preto očakávať, že predvolebnú taktiku nezmení ani pred druhým kolom. Pre jeho konečný výsledok v druhom kole bude rozhodujúce, ako zareagujú voliči niektorých iných kandidátov, ktorí mu sľúbili, že ho podporia.

I keď volebná víchrica sa nekonala, na nepostupových miestach sa črtajú v budúcnosti iné víchrice. Je napríklad úplne jasné, ktorý z parlamentných politikov môže ašpirovať na pomyselné miesto „lídra pravice“. Radoslav Procházka toto slovné spojenie síce ostentatívne odmieta, netajil sa však tým, že v prípade neúspechu v prezidentských voľbách budú jeho ďalšou métou parlamentné voľby 2016. Spôsob, akým pokoril spoločného kandidáta tradičných pravicových strán Ľudovej platformy, mu k tomu dáva jasnú zámienku a príležitosť.

Ďalšia črtajúca sa víchrica bude tá, ktorá sa preženie spomínanou, už len formálne existujúcou Ľudovou platformou. Hoci sa predseda SDKÚ Pavol Frešo veľmi snažil dištancovať sa od spoločného kandidáta Pavla Hrušovského, nezakryje, že to bol aj jeho kandidát. A ak sa SDKÚ naozaj obáva nejakého postupného zbližovania KDH so Smerom, spôsobom, akým táto strana od začiatku kampane sabotovala Hrušovského kandidatúru (akokoľvek to bola vopred stratená bitka), pre to urobila sama najviac.

Na pozadí výsledkov kola sa črtá ešte jeden vetrík. Kandidatúrou Gyulu Bárdosa, ktorý o dve percentá preskočil Pavla Hrušovského, dala opäť strana SMK maďarským voličom najavo, kto je na Slovensku v politike „za Maďarov“. Béla Bugár a jeho Most, v zákryte za spoločným kandidátom Ľudovej platformy, zostal v tomto ohľade dokonale neviditeľný. Súboj medzi Mostom a SMK vo voľbách 2016 bude ostrý.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014