Politické trafiky

Pri výbere štátnych zamestnancov by mali platiť jasné pravidlá a miesta by mali byť obsadzované na základe odbornosti. Žiaľ, to je stále iba teória, lebo vieme, ako to u nás v skutočnosti chodí...

01.04.2014 22:00
debata (2)

Zmeny politických garnitúr sú sprevádzané personálnymi čistkami, výsledkom čoho je neodbornosť a diskontinuita na úradoch.

Vláda preto uvažuje o vytvorení centrálneho úradu pre ľudské zdroje. Ak to má byť skutočne nezávislá inštitúcia, mala by sa pri jej vzniku vyvarovať chýb z minulosti, lebo Úrad pre štátnu službu, ktorý mal bdieť nad transparentným obsadzovaním štátnych funkcií, sme tu už mali.

Napriek jeho existencii však v praxi stále dochádzalo k politickým nomináciám, navyše jeho prevádzka bola nesmierne drahá. A tak namiesto toho, aby ho zreformovali, ho v roku 2006 úplne zrušili. Paradoxom je, že to urobili tí istí politici, ktorí ho predtým založili.

Nová ustanovizeň by preto nemala spadať pod Úrad vlády, lebo ak to kompetentní politici myslia s odpolitizovaním štátu úprimne, musí byť štátna služba oddelená od politickej moci. Aj u nás už konečne musí platiť pravidlo, že politici sa menia, ale úradníci zostávajú.

V opačnom prípade hrozí, že celá inštitúcia bude opäť slúžiť len ako zástierka na rozdávanie politických trafík.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad vlády SR #štátna služba