Atraktívne Slovensko

Pre demografický vývoj Slovenska boli doteraz charakteristické dve veci: kontinuálny nárast počtu obyvateľov, ktorý sa prvýkrát zastavil až na začiatku tohto milénia, a masové vysťahovalectvo.

27.04.2014 22:00
debata (5)

Zlá hospodárska situácia a nedostatok práce vyhnali od polovice 19. storočia po 30. roky 20. storočia z územia dnešného Slovenska státisíce ľudí. Železná opona tento pohyb síce na štyri desaťročia výrazne spomalila, no vstup do EÚ a otvorenie hraníc ho znovu naštartovali.

V horizonte niekoľkých desaťročí však pravdepodobne dôjde k zásadnej zmene. Vývoj populácie totiž ovplyvňuje pôrodnosť a migrácia. Zatiaľ čo migrácia nabehla do „starých koľají“, v reprodukčnom správaní obyvateľstva nastala zásadná zmena.

Pokiaľ na jednu ženu bude pripadať iba 1,3 – 1,4 dieťaťa, ako je to teraz, tak okolo roku 2060 bude mať Slovensko až o 300-tisíc obyvateľov menej (čiže z dnešných 5,4 milióna sa scvrkne na 5,1 milióna).

Priaznivci depopulácie môžu jasať, lebo sa zníži negatívny vplyv ľudí na prírodu. Na druhej strane, pokles bude mať dosah na trh práce, sociálne zabezpečenie a zdravotníctvo.

Predísť tomu sa dá pomocou riadenej imigračnej politiky. Slovensko v tomto smere výrazne zaostáva za susedným Českom (kde i vďaka tomu je predpokladaný pokles iba cca 40-tisíc ľudí), nehovoriac a vyspelých krajinách Západu.

Odlev mozgov je nutné nejakým spôsobom kompenzovať. Ak chce byť naša krajina do budúcnosti úspešná, musí byť pre vzdelaných prisťahovalcov dostatočne atraktívna. Najvyšší čas začať!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zahraničie #Slovensko