Nespravodlivé dane

Náš daňový systém je krajne nespravodlivý... Za touto vetou by mala podľa zvyklostí v našich zemepisných šírkach nasledovať tiráda o zlom štáte, ktorý zdiera poctivo pracujúcich ľudí a nič im za to na revanš neponúka.

11.05.2014 22:00
debata (27)

Najlepšie na tom je, že úvaha, ktorá nasleduje, sa môže rozbehnúť presne tými istými vetami. Aj keď mieri niekam inam.

Náš daňový systém je krajne nespravodlivý, pretože štát, systematicky politikmi zbavovaný kvantity i kvality, celé dekády vyberal dane prakticky len od tých, ktorí sa nemohli brániť alebo odmietali podvádzať. Zatiaľ čo upadajúce verejné sektory boli financované peniazmi vyzbieranými od zamestnancov a poctivých podnikateľov, v štáte sa postupne zväčšovala skupina čiernych pasažierov.

Hocijaký krčmový vyskočjanko, vrátane nejedného politika, je u nás schopný vytasiť sa s prejavom o neprispôsobivých parazitoch, ktorí nás len vyžierajú, nepracujú a žijú zo sociálnej pomoci. Netreba dodávať, ktorú etnickú skupinu má na mysli predovšetkým.

Tých 62 percent slovenských firiem, ktoré vykazovali nulovú daňovú povinnosť – a to aj v rokoch hospodárskej konjunktúry – to je pritom názorná ukážka, ako to u nás je s tým príživníctvom naozaj. Nikto netvrdí, že všetky tie firmy boli a sú len podvodnícke. O čomsi to však hovorí. O koľko by sa asi stenčil register, keby z neho vypadli všetky firmy, ktorých jediným dôvodom existencie je robiť daňovú zásterku?

Vyjedači nášho systému sú sotva medzi tými, čo žijú so sto eurami na mesiac. Ozajstní čierni pasažieri pomáhajú vytvárať dopravné zápchy v našich mestách s autami napísanými na „firmy“, ktoré vykazujú vyššie výdavky ako príjmy. A neplatia nič.

Aj pre nich sa stavajú diaľnice, aj ich ošetrujú a operujú lekári, aj ich deti chodia do verejných škôl, aj ich majetky ochraňujú policajti. Určite viac ako osadníkov kdesi z Moldavy.

To všetko za peniaze tých, čo dane platia. Buď preto, lebo sú zamestnancami, alebo preto, lebo sa snažia podnikať tak, aby sa v noci nemuseli strhávať zo spánku pri myšlienke na zákony.

Je úplne jasné, že takýto systém nemôže byť nikdy spravodlivý. Ak už teda opomenieme, že je aj neudržateľný, pretože v ňom bude zákonite aj stále menej peňazí.

Úvahy o tom, či bolo vhodné zvýšiť daň z príjmu právnických osôb, keď sa teraz ukazuje, že efekt tohto zvýšenia nezodpovedal očakávaniam, alebo o tom, či bolo správne zvyšovať daň z pridanej hodnoty v čase krízy, keď mali mnohí ľudia beztak hlboko do peňaženiek, sú správne. Nepomôžu však nastaviť správny daňový systém dovtedy, dokiaľ nebude platiť, že na Slovensku sa dane jednoducho platia. Stopercentne to platiť nebude asi nikdy, rozhodne by to však malo platiť oveľa viac ako donedávna.

Potom bude možné naozaj diskutovať o spravodlivom systéme, do ktorého každý vkladá úmerne tomu, koľko z neho vyberá. A, samozrejme, aj o tom, koľko a čoho ten systém vôbec ponúka.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #peniaze #štát