Nezrovnané tiene pod Slavínom

V polovici 90. rokov rečnil pri kladení vencov na Slavíne vtedajší primátor. Takmer siedmim tisícom sovietskych vojakov (rozumej Rusom, Ukrajincom, Bielorusom, Gruzíncom...) snívajúcim nad Bratislavou svoj posledný sen vynadal, že nám sem doviezli boľševizmus. Skončilo sa to škandálom, krivkajúci veterán Jozef Géci na „otca“ mesta vytiahol palicu. Nič iné si nezaslúžil.

12.05.2014 22:00
debata (13)

Teraz sa o primátorský stolec uchádza človek, zhodou okolností tiež z SDKÚ, ktorý pri príležitosti výročia víťazstva nad fašizmom vyšiel na internete s tézou: „oslobodenie spočívalo v tom, že sovietska diktatúra nahradila tú nacistickú“.

„Slovenský advokát a politik“ Ivo Nesrovnal si nezrovnal v hlave ani základné fakty, keď tie hodnotové otázky necháme bokom. V jednostránkovom texte s názvom Tiene minulosti… sa dopustil asi tucta vecných chýb.

Od tej, že nad Bratislavou kraľuje sovietska zástava (nik ju neprefarbil na červeno, ani kosák a kladivo na nej nenájdete), cez hrôzostrašný obraz, ako Vladimira Putina víta pri pamätníku Robert Fico (ruský prezident bol na Slavíne počas druhej Dzurindovej vlády), až po tú, že súčasný primátor si dovolil oslavovať 9. a nie 8. mája ako celá Európa (Milan Ftáčnik vystúpil na Slavíne práve večer 8. mája).

Veľký kandidát sa nehrá len na ideológa, historika a kádrovníka „plejády prorežimových umelcov“ (Kostka, Trizuljak, Pribiš?), ale aj na veľkého estéta. A tak obelisk nad slovenskou metropolou stotožňuje s architektúrou stalinských mrakodrapov. Koľkože to obeliskov vztýčili v západnej Európe? Jeden stojí aj pred Bielym domom vo Washingtone.

Bože, ochraňuj Bratislavu pred takým mravokárcom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slavín #Deň víťazstva nad fašizmom