Koniec Harabinovej éry?

Do hláv členov Súdnej rady pochopiteľne nikto z nás nevidí. Z faktu, že Štefan Harabin ani Jana Bajánková nedostali v druhom kole voľby predsedu Najvyššieho súdu viac hlasov, ako v kole prvom (Harabin dokonca o jeden hlas menej), sa však dá čosi usudzovať. Súdna rada, alebo aspoň dostatočná časť jej členov, sa v pondelok v Sobranciach rozhodla vyčkať na zmenenú konšteláciu.

19.05.2014 21:00
debata (29)

Zmení sa k lepšiemu? Pre Štefana Harabina ťažko. Do druhej voľby predsedu Najvyššieho súdu kandidovať nemôže. Môže ešte kalkulovať s tým, že sa po zmene ústavy a rozdelení dvoch najvyšších funkcií v našej justícii pokúsi presadiť sa na funkciu predsedu Súdnej rady. Podľa zatiaľ avizovaných návrhov sa zdá, že táto funkcia bude po novom ešte silnejšia, ako bola doteraz.

Je tu však nový faktor, ktorým je nástup nového prezidenta Andreja Kisku do funkcie iba pár dní pred tým, ako Harabinovi vyprší funkčné obdobie na čele Najvyššieho súdu i Súdnej rady. Dá sa predvídať, že nová hlava štátu využije čo najskôr svoje právomoci a v Súdnej rade vymení troch jej „prezidentských“ členov. Nielen nová voľba šéfa Najvyššieho súdu, ale aj nová voľba šéfa Súdnej rady – čo bude skutočne ten najmocnejší človek v slovenskom súdnictve – sa tak možno bude odohrávať už pri inak rozdaných kartách.

Začal sa teda v pondelok v Sobranciach koniec éry Štefana Harabina? Je to vskutku možné. Jeho moc a schopnosť ovplyvňovať všetky dôležité procesy v súdnictve sa každopádne na budúci mesiac prudko zníži. Či bude tento pokles trvalý, uvidíme už nasledujúci mesiac.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin