Liek a protiliek

Podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky daňové úniky, najmä tzv. karuselové podvody, pri ktorých firmy od štátu pýtajú neoprávnene nadmerné odpočty DPH, štátnu kasu ročne pripravia o 1,2 miliardy eur.

21.05.2014 22:00
debata

Dosť veľká suma na to, aby štát hľadal prostriedky, ako im zabrániť. Jedným z nástrojov v boji s daňovými únikmi mal byť elektronický kontrolný výkaz DPH, ktorý začal platiť od 1. januára tohto roku. Do elektronickej krížovej kontroly sa vkladali veľké nádeje, a na začiatku sa daniarom skutočne aj podarilo odhaliť zhruba stovku karuselových reťazcov.

Lenže každá akcia vyvolá reakciu a podvodníci sa vynašli – v minulosti robili menšie počty veľkých podvodov a teraz sa ich taktika zmenila. Robia veľký počet menších podvodov, čím sa snažia finančnú správu „uštvať“.

Našťastie je tu ešte jedno zásadné opatrenie. Od januára na Slovensku platí tzv. reverse charge, čiže obrátené zdanenie, čo v praxi znamená, že tovar alebo služby nie sú zdaňované ich dodávateľom, ale, naopak, ich odberateľom. Plnenie daňovej povinnosti je tak prenesené na posledný subjekt v reťazci, čím sa zamedzí uplatneniu nadmerného odpočtu DPH.

Boj s daňovými podvodmi tak viac ako bleskovú vojnu pripomína skôr beh na dlhé trate. Špekulanti, ktorí si na biznise s vratkami DPH postavili svoje živobytie, sa len tak ľahko tejto svojej obživy nevzdajú. Napokon nejde o fazuľky…

Lenže tak ako platí, že na každú chorobu sa nájde liek a po čase, keď voči nemu začnú byť baktérie rezistentné, treba hľadať nové postupy, tak aj daňové úniky predstavujú takýto kolobeh. Ide o to nevzdať boj o hľadanie účinnej látky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #daňové úniky