Skúška života

Maturita je zrkadlom znalostí našich žiakov. Ako pred niekoľkými mesiacmi naznačili výsledky medzinárodného testovania PISA, v čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti naši 15-roční študenti značne pokrivkávajú za svojimi rovesníkmi zo susedného Česka i Poľska.

30.05.2014 22:00
debata

Nemožno preto očakávať, že za nasledujúce tri či štyri roky štúdia na strednej škole sa ich výsledky nejakým zázrakom zlepšia.

Minuloročné sprísnenie externého matematického testu, ktorý bolo treba splniť na viac ako 25 percent, preto možno považovať za správne opatrenie. Pravdupovediac, nastavenie hodnotenia je stále veľmi mierne vzhľadom na to, že na vysokej škole by študent s takýmto výsledkom zo skúšky rovno „vyletel“.

Keďže matematika je voliteľný maturitný predmet a neteší sa u našich študentov veľkej obľube, neprekvapuje, že približne z 50-tisíc maturantov si ju tento rok vybralo len 7 205. Čo však prekvapuje, je dosť nízka priemerná úspešnosť – tá vlani dosiahla iba 50,9 % a tento rok sa mierne zvýšila na 54,4 %.

Predsa len, dalo by sa očakávať, že títo žiaci si matematiku zvolili preto, lebo je pre ich ďalšie štúdium nevyhnutným predpokladom, takže ju budú ovládať na slušnej úrovni. Vzhľadom na to, že ich znalosti sú len priemerné, ministerstvo školstva by sa malo zamýšľať nad tým, ako skvalitniť výučbu tohto skutočne kľúčového predmetu. Povinná maturita pre všetkých tým riešením nie je…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #PISA #matematika #maturitné skúšky