Sociálna karta - v čí prospech?

Kde iní končia, my začíname. Zatiaľ čo sporná sKarta v susednom Česku minulý mesiac definitívne skončila s veľkým fiaskom, naše ministerstvo financií obdobný projekt vyplácania sociálnych dávok na osobitné účty plánuje spustiť.

02.06.2014 22:00
debata (1)

Kde iní končia, my začíname. Zatiaľ čo sporná sKarta v susednom Česku minulý mesiac definitívne skončila s veľkým fiaskom, naše ministerstvo financií obdobný projekt vyplácania sociálnych dávok na osobitné účty plánuje spustiť.

Sľubuje si od neho predovšetkým úspory, nedoriešených však zostáva viacero otázok. Napríklad ako si ľudia v osadách budú vyberať peniaze z bankomatov alebo platiť v malých miestnych potravinách, kde je bankový terminál čistým sci-fi? Respektíve, kto zaistí, že štát nebude „špicľovať“ občanov, ako hospodária s peniazmi, ktoré im posiela vo forme sociálnych dávok? Otázok je ešte viac, ale odpovedí od financmajstra sme sa zatiaľ nedočkali.

Ministerstvo financií v podstate len oprášilo starší návrh Lucie Nicholsonovej. Lenže tá, okrem toho, že bola nominantkou pravicovej SaS, bola štátnou tajomníčkou ministerstva práce, a to po nástupe Ficovej vlády projekt zrušilo a odmieta ho i teraz. Vyzerá to, akoby vo vláde pravá ruka nevedela, čo robí ruka ľavá…

Alebo niekto až príliš dobre vie, čo chce, ale podstatné nie je to, či to prinesie osoh pre štát, a už vonkoncom nie pre státisíce poberateľov sociálnych dávok, lebo bez riadneho výberového konania celá záležitosť zaváňa pekným tunelom pre spriaznené duše.

Elektronizácia je v dnešnom svete priam nevyhnutným predpokladom pre rozvoj spoločnosti. Ide však o to, aby sa takýto problém riešil citlivo, a najmä transparentne. Pokiaľ celá vec smrdí korupciou, treba sa nahlas pýtať: V čí je to prospech?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #peniaze #sociálne dávky #ministerstvo financií #sociálna karta