Čudná inventúra

Tristopäťdesiattisíc eur vyletelo hore komínom. Pritom ide o kasu Sociálnej poisťovne, ktorá aj bez toho neraz zíva prázdnotou a týka sa dôchodcovskej budúcnosti nás všetkých.

03.06.2014 22:00
debata (2)

Takmer v 500 prípadoch vymožené pohľadávky ostali „kdesi“ na polceste medzi pôvodnými dlžníkmi a touto dôležitou inštitúciou. Presnejšie, na tučnom účte exekútorov…

Záhadnou zhodou okolností akurát zo 14 prichytených sú desiati mŕtvi a zvyšní zavesili svoje výnosné remeslo na klinec. A tak podanie trestných oznámení je iba symbolickým gestom. Zákon totiž neprenáša zodpovednosť na náhradníka, ktorý prevzal úrad od predchádzajúceho exekútora. Slovenská komora exekútorov sa pri tejto príležitosti vystatuje, že vlaňajšia, v poradí 37. novela (!) Exekučného poriadku prispieva „k spravodlivosti a transparentnosti“ a zvyšuje „istotu občanov v exekútorský stav“. Zdá sa, že sa práve ponúka ďalší dôvod ho zase zmeniť.

Ukazuje sa totiž, že mnohí exekútori nie sú len nadmieru prísni ako kedysi ich predchodcovia voči Čenkovej a jej deťom, no myslia aj, či najmä, na svoje vrecká. Čo na to komora?

Sociálna poisťovňa si až po opakovaných sťažnostiach posvietila na exekučné konania. Čudné, veď mnohé z tých inkriminovaných sú staršie ako pätnásť rokov. To jej doterajším šéfom, ktorí inak pri výbere odvodov počítajú každý cent, nechýbali státisíce eur od exekútorov? Inventarizáciu by mali robiť každý rok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Exekútori