Dôvera

Partokracia je systém, v ktorom si politické strany „rozparcelujú“ štát, a to tak, že do funkcií vo verejných úradoch a inštitúciách, ktoré by mali byť z princípu nezávislé, dosadzujú svojich príbuzných a známych. Táto prax sa po revolúcii v našich končinách udomácnila veľmi rýchlo a zapustila tu hlboké korene.

12.06.2014 22:00
debata (4)

Časť voličov unavených z rôznych káuz, netransparentnosti a rodinkárstva preto svoju frustráciu ventiluje tak, že volí rôznych populistov, ktorí svoj program postavili na kritike tzv. štandardných strán.

A práve kritika skorumpovaného systému vyniesla Mariána Kotlebu do funkcie župana. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že od svojich predchodcov sa vôbec nelíši, resp. v miere netransparentnosti ich v mnohom prevyšuje, lebo posty na Krajskom úrade v Banskej Bystrici obsadzuje podľa straníckeho kľúča.

Riaditeľ krajského úradu Martin Beluský, vedúca kancelárie župana Jana Štrangfeldová a teraz aj jeho brat Martin Kotleba vo vysokej pozícii v župnej firme Banskobystrická regionálna správa ciest sú dôkazom toho, že Kotleba len pokračuje v tradícii politických „kamarádšaftov“ a rodinkárstva.

Tým, že tak veľmi „chce mať vo vedení človeka, ktorému dôveruje“, si však kope vlastný hrob, lebo voliči stratia dôveru voči nemu a skôr či neskôr mu to zrátajú.

Paradoxne, Kotlebovo netransparentné správanie má v sebe skryté jedno pozitívum: on sám prispieva k tomu, že ľuďom sa otvárajú oči a vedia, s kým vlastne majú tú česť. Preto existuje silný predpoklad, že sa mu nemusí podariť splniť svoj cieľ – dostať sa do „veľkého parlamentu“. Čo by bola dobrá správa pre celé Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj