Moldava je hanba

Vo štvrtok uplynie presne rok od policajnej akcie v Moldave nad Bodvou, konkrétne na Budulovskej ulici, ktorá je označovaná ako „rómska osada“.

17.06.2014 22:00
debata (8)

Áno, to bola tá slávna akcia, ktorá bola vraj plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách. Výsledok bol ten, že 63 policajtov (!) predviedlo 15 osôb, po ktorých nebolo vyhlásené pátranie a ani jednu z osôb, po ktorých pátranie vyhlásené bolo. Za okolností, ktoré nemožno označiť inak ako násilné, nech už sa ako prvý začal biť hocikto.

Nuž a policajti túto akciu po jej skončení hodnotili ako úspešnú, pretože vraj splnila svoj účel. Takže takéto skvelé nasadenie toľkých policajtov, akoby bola v Moldave odhalená aspoň bunka Al-Kájdy, bolo úspešné a splnilo svoj účel? To musel byť nejaký záhadný účel. Ak ním len teda nemala byť obyčajná odveta policajtov za konflikt, ktorý mali niektorí z nich s Rómami pár dní predtým.

Najhoršie na tom je, že my dodnes oficiálne nevieme, čo sa v Moldave presne stalo a prečo. Nevieme to aj napriek tomu, že ombudsmanka Jana Dubovcová na základe podnetu už v auguste minulého roku predložila Národnej rade správu o svojom prieskume. V nej uviedla okrem iného aj podozrenie, že obyvateľom Budulovskej ulice bolo odopreté základné právo na nedotknuteľnosť obydlia, keďže policajti sa vydali „pátrať po hľadaných osobách“ bez príkazov na domovú prehliadku.

Formalita? Alebo azda u nás platí, že keď sa povie „osada“, tak obydlie, akokoľvek chatrné, už prestáva byť obydlím, a keď sa povie „Róm“, tak základné práva už akosi prestávajú byť záväznými?!

Nuž, ale to by sa parlament musel k verejnému ochrancovi práv najprv správať podľa vety, ktorá je v ústave a ktorá znie: „Všetky orgány verejnej moci poskytnú verejnému ochrancovi práv potrebnú súčinnosť.“ Nie ako k trpenému ústavnému apendixu, ktorý by možno niektorí najradšej z ústavy odstránili, keby sa nebáli tej hanby.

Hanba je to však aj bez toho. Pavol Paška by sa mal namiesto úvah o odsune ombudsmanky do Košíc radšej prestať bohorovne domnievať, že je iba na jeho dobrej vôli, či má byť vypočutá v pléne parlamentu. Teda, ak si okrem litery ctí aj ducha ústavy.

Smer by sa mal prestať k Dubovcovej arogantne správať podľa toho, či má osobne politicky bližšie k opozícii, alebo k nemu. A ctená opozícia by mala prestať jalovo kvákať o ľudských právach v situácii, keď sa na čítaní ombudsmankinej výročnej správy minulý týždeň v sále z celého vládno-opozičného 150-členného zboru nazbieralo rovných jedenásť poslancov.

Prípad od februára na podnet generálneho prokurátora vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra. Vyšetrovateľ podľa RTVS v odôvodnení píše o tom, že na akcii bolo priveľa policajtov, aj o ponižovaní a bití zadržaných priamo na obvodnom oddelení polície v Moldave. Ak sa podozrenia preukážu, prípad sa môže stať pre všetkých veľkým výstražným mementom. Zatiaľ je len veľkou hanbou.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Moldava nad Bodvou