Komu na neprospech?

Sága spolitizovanej slovenskej justície pokračuje. Po prezidentovi, ktorý v tomto išiel až otrocky „na ruku“ terajšej parlamentnej väčšine, prichádza prezident, ktorý chce do systému vniesť svoj vlastný prvok. Problém je, že takto sa problémy nemusia len riešiť, ale aj vyrábať.

18.06.2014 22:00
debata (58)

Odkedy kandidátov na sudcov Ústavného súdu vyberá Národná rada, odvtedy platí, že je to proces politický a spolitizovaný. Národná rada však túto právomoc má a zohľadnenie odbornosti kandidátov pri ich výbere garantuje jej ústavnoprávny výbor, kde poslanci, ktorí by sami mali byť právnikmi, kandidátov odborne „grilujú“. Isteže, takto sa možno zabezpečí, že kandidáti spĺňajú odborné predpoklady, ale nijako sa tým neodstráni politikum z ich výberu.

Odkedy v slovenskom súdnictve neplatí, že kariéra sudcov je striktne vymedzená v línii okresný súd, krajský súd a tak ďalej (Najvyšší súd SR), odvtedy žiadnu politickú moc netrápi, že kandidáti na sudcov Ústavného súdu sa môžu regrutovať aj z nižších súdov.

Keďže proces výberu kandidátov je z definície politický (rozhodnutie Národnej rady nemôže byť iné ako politické), tým najdôležitejším predpokladom nebýva renomovanosť kandidátov. V prvej fáze je oveľa dôležitejšie, aby mal dotyčný správne väzby. Minimálne osobné, maximálne politické. Inými slovami, je fajn, keď vás pozná široká verejnosť, sotva sa však niekam dostanete, ak vás nepozná niekto, kto vás môže aj navrhnúť, a niekto, kto vás môže aj schváliť.

V žiadnom prípade si nedovolíme tvrdiť, že na Ústavný súd sú u nás posielaní neodborníci či dokonca babráci. Prosté skúsenosti však potvrdzujú, že každá politická moc a každá momentálna parlamentná väčšina vyberala a vyberá „svojich“ kandidátov na sudcov Ústavného súdu rovnako. A vyberala aj sudcov z okresných súdov – ani to nie je žiadna novinka, ktorú by zaviedla až terajšia väčšina. Novinkou je hádam akurát to, že keďže terajšia väčšina pochádza z jednej politickej strany, proces výberu bol „hladký“. Na rozdiel od istej koalície, ktorá sa na kandidátoch dlho nevedela dohodnúť – a naivky nech veria, že to preto, lebo hľadala najlepších z najlepších.

Andrej Kiska spolitizovanie našej justície, samozrejme, nezavinil. Ak chce odmietnuť parlamentom schválených kandidátov, nech napomôže riešenie právneho sporu o tom, či to môže, alebo nemôže urobiť. Ak ale chce do procesu vložiť ešte nejaký svoj vlastný výbor, ktorý by kandidátov sám „lustroval“ po tom, ako to už urobil Ústavnoprávny výbor NR SR, potom výsledkom nebude odpolitizovanie procesu, ako si to azda maľuje.

Do spolitizovanej procedúry akurát vnesie ďalšie politické teleso (áno, politické, pretože prezidentský úrad jednoducho nie je akadémia vied). Zároveň začne tichú vojnu s parlamentom o právomoci a postavenie v našom ústavnom systéme. A to by nebolo na prospech absolútne nikomu.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Andrej Kiska