Vedľajšie účinky

Aj keď len veľmi pomaly, miera nezamestnanosti u nás postupne klesá. Čo je však alarmujúce, oživenie hospodárstva sa prakticky vôbec neodráža na tvorbe pracovných miest pre absolventov škôl. Bez práce je dlhodobo každý tretí Slovák vo veku do 25 rokov.

20.06.2014 22:00
debata (2)

Ak však zároveň takmer polovica zamestnávateľov nevie nájsť vhodných kandidátov so zručnosťami a vedomosťami, ktoré od nich očakávajú, tak sa dá hovoriť o systémovej chybe.

Nezamestnanosť mladých u nás (zatiaľ) nedosahuje také hrozivé čísla ako na juhu Európy, no bez adekvátnych opatrení budeme možno čoskoro i my sedieť na sude s pušným prachom.

Nedá sa povedať, že by vláda v tomto smere nič neurobila. Peniaze, ktoré sa nalievajú do projektov na podporu zamestnanosti mládeže, idú do státisícov eur. Otázna je však efektivita takto vynakladaných prostriedkov.

Podobne ako v prípade liekov, kde sa na príbalových letákoch uvádza, že môžu mať vedľajšie účinky, je to i s opatreniami na podporu zamestnanosti mladých.

Ak firma s cieľom získať finančnú podporu zamestná mladého človeka, pričom o prácu príde zamestnanec z kategórie 45+, a absolvent sa po skončení projektu opäť ocitne na dlažbe, tak takéto projekty nielenže nič neriešia, ale sú len vyhadzovaním peňazí.

Tak ako v iných oblastiach, aj v prípade znižovania nezamestnanosti mladých platí, že skutočné riešenia sú oveľa komplexnejšie a presadzovať ich treba oveľa dlhodobejšie, kým začnú prinášať požadované výsledky.

Pokiaľ sa teda nepodarí zmeniť povedomie, že odborné školy nie sú pre hlúpejších, že na mnohé pozície stačí bakalársky stupeň a predovšetkým, že vzdelávanie je nutné čo najviac prepájať s praxou, tak môžeme liať milióny ďalej, no efekt bude minimálny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť mladých