Detviansky valec

Časy sa menia, ale niektoré politické maniere zostávajú nemenné. Odvolať tesne pred hlasovaním viac ako 20 neprítomných členov republikovej rady, aby sa znížilo kvórum potrebné na zmenu stanov a takto presadiť zmeny, pripomína spôsoby hodné Vladimíra Mečiara v jeho najlepších rokoch, keď parný valec zo Zlatej Idky valcoval všetko, čo mu prišlo do cesty.

29.06.2014 22:00
debata (1)

Hlavným aktérom tejto politickej frašky však uplynulý víkend nebol trojnásobný premiér, ale Daniel Lipšic, ktorý sa toľko usiloval do politiky vniesť novú kultúru, až sa dopracoval k mečiarovským praktikám. Aj takto môže vyzerať koniec jedného príbehu o spájaní stredopravých síl…

NOVA bola v podstate už pri svojom vzniku nová iba svojím názvom, ale stará, čo sa týka obsahu. Dvojnásobný minister Daniel Lipšic, ktorý sa v politike pohybuje už od roku 1998, nedokázal presvedčiť voličov, že je nositeľom nových myšlienok, a napriek masívnej kampani, za ktorú vďačil svojmu zručnému financmajstrovi, sa preferencie strany dlhodobo pohybovali okolo hranice zvoliteľnosti. Najlepší výsledok – 5,9 % zaznamenala agentúra FOCUS v októbri 2013 a odvtedy preferencie NOVA neprestajne klesajú.

Aj preto došlo k rozkolu s tzv. liberálnou frakciou, ktorej prínos pre stranu bol od začiatku diskutabilný. Ak totiž výsledkom dvojročnej megakampane je nakoniec jedno miesto v europarlamente, len ťažko možno hovoriť o úspechu. Vyvodzovať však z víťazstva Žitňanskej, ktorá prekrúžkovala Kollára, potrebu zbaviť sa „liberálnej príťaže“, je v lepšom prípade omyl, v horšom prejav zúfalstva. Lebo tak ako z konzervatívno-liberálneho mačkopsa nebude slanina, ani z okukaných politikov nebude baranina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #TV Nova