Kto príde s riešením?

Z faktu, že na krízu, ktorá vypukla pred šiestimi rokmi, ešte stále doplácajú milióny ľudí znížením svojich životných štandardov (často až spadnutím do pásma chudoby), kým bankám sa vo všeobecnosti darí dokonca lepšie, ako pred krízou, možno vyvodiť mnohoraké závery. Sotva však také, ktoré by boli milosrdné k systému, v ktorom žijeme.

03.07.2014 22:00
debata (14)

Samotné pozorovanie, ako diametrálne sa líši (po)krízová skúsenosť ľudí od skúsenosti bánk, často zvádza k moralizovaniu. Zľava i sprava počuť o nenásytných „bankstroch“, ktorí krízu v prvom rade zapríčinili, ktorí na nej ešte aj dobre zarobili, keď do ich úpadkových inštitúcií štáty v panike naliali miliardy dolárov či eur, a ktorí si opäť rozdeľujú bonusy a pôžitky, zatiaľ čo ich obete prišli o strechu nad hlavou, o prácu, o budúcnosť.

Niežeby to nebola pravda, lenže moralizovanie ešte nemusí byť kritikou a kritika ešte nemusí byť hľadaním riešení. Ak tu na niečo všetci naozaj doplácame, nie je to iba chamtivosť a asociálnosť relatívne malej hŕstky ľudí. Je to predovšetkým neschopnosť tých, čo by mali reprezentovať tie milióny ostatných, zásadne zmeniť usporiadanie vecí.

V tomto bode však už opúšťame pôdu morálnej kritiky kapitalizmu 21. storočia, na ktorej sa často bez väčších problémov zhodnú aj ľudia z opačných strán politického spektra. Tu už vstupujeme na pôdu ideológie.

Celý „banksterský“ systém, ktorý je vlastne tým jediným, aký si v našich končinách pod kapitalizmom mnohí dokážu predstaviť, nebol plodom nejakej prirodzenej ekonomickej evolúcie. Je to projekt, za ktorým možno vystopovať konkrétnych politikov a konkrétnu ideológiu, ktorú koncom 70. a v 80. rokoch minulého storočia pretavili do činov v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii. Ideológiu, ktorá potom rozhodujúco ovplyvňovala aj vnútorné usporiadanie spájajúcej sa Európy.

Vrátiť sa niet kam. Thatcherová s Reaganom by nikdy nedokázali tak radikálne zmeniť tvár kapitalizmu, keby ekonomická politika, ktorá bola pred nimi, nebola sama v hlbokej kríze. A jedna radikálna ekonomická škola, z ktorej sa akademický mainstream vysmieval ešte v 60. rokoch, by nikdy nenastúpila svoju víťaznú cestu, keby bol ten mainstream pomohol nájsť nejaké iné riešenie kríz 70. rokov.

Neregulované globálne finančné trhy, ktoré rozhodujú o osudoch celých národov, sú priamym potomkom tej ideológie. Jej dedičstvom sú reprezentanti miliónov – politici, ktorí visia na šnúrkach od nohavíc tej hŕstky, a ktorí aj preto nie sú schopní dotiahnuť do konca ani tie neduživé poloriešenia, s akými prichádzajú.

Zdravé a silné banky sú nenahraditeľné pre zdravie ekonomiky. Ak sú v Európe ešte banky, ktoré sú potenciálnym nebezpečenstvom pre hospodárstvo svojej krajiny či dokonca celej únie, je to problém, ktorý treba neodkladne riešiť. Riešiť však treba i to, prečo banky prekypujúce zdravím ani zďaleka neprispievajú k zdraviu ekonomiky (prenesene ľudí) tak, ako by podľa pekných teórií mali.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úroky #životná úroveň