Voda a laický rozum

V právnom štáte by mal platiť princíp, podľa ktorého môže občan robiť všetko, čo mu zákon výslovne nezakazuje, zatiaľ čo štát môže robiť iba to, čo mu zákon výslovne povoľuje.

08.07.2014 22:00
debata (7)

Čo na základe uvedeného napovedá človeku laický rozum? Napríklad to, že ak dnes zákon výslovne nezakazuje občanovi obchod s vodou, je vlastne malý zázrak, že sa tak už dávno vo veľkom nedeje. Vieme predsa, že žijeme v štáte, v ktorom sú predmetom veľkého biznisu ešte aj naše zatiaľ nevykopané hroby.

Laický rozum napovedá i to, že ak by sa tak dialo, štát – predstavovaný v tomto prípade vládou – by si mohol akurát tak hvízdať, pretože ak mu to zákon výslovne nepovoľuje či neukladá, nemôže do obchodu s vodou zasahovať.

Takže, aby sme to zhrnuli, laický rozum napovedá, že ak sa zákonom stanoví, že štát – predstavovaný vládou – môže, ba musí zasahovať do obchodu s vodou, bude to znamenať predsa len o čosi viac regulácie v porovnaní so súčasným stavom a nie naopak. Tiež to, že keď niečo robí vláda, je to zvyčajne akosi verejne viditeľnejšie, ako keď to robí Jožko Mrkvička na úrade v Hornej Dolnej.

Laik by si tiež pomyslel, že ak sa ešte k tomu do ústavy pripíše, že pitná, minerálna a geotermálna voda je strategická surovina, ktorú je s výnimkou humanitárnych katastrof vylúčené vyvážať, situácia s vodou bude už celkom jasná. Lenže, čo zmôže náš laický rozum vo svete slovenskej politiky?

V tomto svete sa beztak už dávno (preventívne) skúma, ktorý bratranec ktorého smeráka môže mať záujem na obchode s vodou, ktorý vraj chystaným zákonom ide Smer povoliť. A, naopak, čoskoro začnú smeráci skúmať, ktorý biznisuchtivý bratranec ktorého opozičníka môže mať záujem na tom, aby zákaz vývozu vody nebol vpísaný do ústavy. Buď kradnú jedni, alebo druhí, alebo všetci. Inak to byť skrátka nemôže.

Že to akosi nedáva zmysel? To asi preto, lebo máte tiež iba laický rozum. Logika našej politiky totiž pripúšťa aj také závery, podľa ktorých regulácia znamená v skutočnosti liberalizáciu. Tá istá logika pripúšťa napríklad i to, že okrem iných opozičných strán i KDH – áno, akurát KDH! – ide hovoriť čosi o tom, že je zbytočné dávať veci do ústavy, keď sa dajú „ošetriť“ aj inak.

Výsledok sa dá tušiť. Smer potrebuje na ústavný dodatok opozíciu, a tá odkazuje, že voda sa do ústavy vpisovať nebude. Takže opozícia bude obviňovať smerákov z toho, že pod rúškom väčšej ochrany vody chystajú, naopak, jej výpredaj. Smer bude obviňovať opozíciu z toho, že nechce zákon o vode pritvrdiť ešte i ústavou iba preto, lebo sa sama chystá v budúcnosti na to isté, z čoho teraz obviňuje Smer.

Nám zostane len ďalej platiť účty za vodu, ktorá vraj nie je tovarom. Zostane nám, pravdaže, aj laický rozum, ktorý je nám však, ako vidno, občas celkom na nič.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Smer