Vládne opatrenia

Kabinet Roberta Fica v strede vládnutia začína realizovať svoj ľavicový program a prijíma aj opatrenia, ktoré sú štandardné pre podobne orientované vlády v zahraničí. Doteraz sa dva roky ozdravovali verejné financie. Okrem oslabenia druhého piliera či zvýšenia odvodov pre dohodárov pri konsolidácii vláda priamo brala skôr bohatším ľuďom a firmám. Najmä v prípade rastu dane z príjmov pre firmy však išlo o kontroverzný krok, ktorý mal dosah na postavenie Slovenska v rebríčkoch kvality podnikateľského prostredia.

10.07.2014 22:00
debata

Lepšie dôsledky na ekonomiku aj ľudí by mali priniesť najnovšie vládne opatrenia. Smer už predstavil balík za štvrť miliardy eur, ktorý si vláda môže dovoliť po tom, čo sa rozhodla neznížiť daň z pridanej hodnoty z 20 na 19 percent. Popri typicky predvolebných opatreniach, pri ktorých na druhej strane možno hovoriť o zásluhovosti – ako sú vyššie vianočné penzie či vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov, sa na stole ocitli aj naozajstné systémové rozhodnutia. Tie zhltnú väčšiu časť rozpočtu celého balíka.

Kľúčovým opatrením je zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami a dočasné ponechanie dávok pre dlhodobo nezamestnaných. Návrh podporuje väčšina ekonómov. Roky sa čakalo, kým nejaká vláda nájde zdroje a odhodlá sa na tento krok. Kým teraz občan s minimálnou mzdou dostane na ruku 305 eur, po novom sa suma po znížení odvodov, ponechaní dávok a zvýšení daňového bonusu bude pomaly blížiť k 500 eurám. A to by už mala byť silná motivácia na to, aby sa nezamestnaný neuspokojil s rozličnými dávkami v sume okolo 200 eur mesačne, na ktoré navyše po novom musí niekoľko hodín odpracovať pre obec.

Ak sa robota neponúka priamo v regióne, kde nezamestnaný teraz pôsobí, môže za ňou cestovať a poberať pritom príspevok na dochádzanie za prácou. Za týchto podmienok by sa už naozaj mali začať znižovať počty dlhodobo nezamestnaných, ktoré stále prevyšujú hranicu 200-tisíc.

Ak by sa uchytili na trhu práce, pracujúci by sa konečne nemuseli cez dane natoľko skladať na tých, čo sedia doma na dávkach. Samozrejme, má to však svoje ale. Do regiónov treba dostať viac práce, investori potrebujú vhodné podmienky. A to je beh na dlhé trate, keďže ide najmä o zlepšenie hospodárenia štátu a zníženie daňového zaťaženia ľudí aj firiem.

Nateraz bude úlohou vlády dlhodobo vykompenzovať v rozpočte desiatky miliónov eur, ktoré vypadnú po znížení odvodov a ponechaní dávok pre pôvodne nezamestnaných. Vláda už predstavila v rozpočte na rok 2015 kroky, ako naženie vyššie príjmy. Daň z vyberaných poplatkov budú platiť lekári či notári. Firmám sa obmedzia niektoré kreatívne spôsoby optimalizácie základu dane. Viac by ale bolo treba počuť o tom, ako funguje reforma zlučovania úradov a predaj nadbytočného majetku štátu, ktorý musí popri znižovaní únikov daní šetriť predovšetkým sám na sebe.

Zvýšenie čistých príjmov pre nízko zarábajúcich ľudí je krok správnym smerom, ktorý sa ale musí doplniť ďalšími opatreniami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Robert Fico #financie #podnikanie #daň z príjmu