Zabijaci v autách

Nielen polícia, ale celý front ľudí a inštitúcií bojujúcich proti alkoholu za volantom dostal riadnu facku.

11.07.2014 22:00
debata (12)

Napriek dopredu avizovanej dopravno-bezpečnostnej mega akcii zameranej na pripitých vodičov ich hliadky prichytili za štyri dni takmer päťsto! Pritom u polovice nešlo o zvyškový efekt malého piva po dobrom obede, ale o viac ako jedno promile v krvi. A to je už podľa odborníkov stav ťažkej opitosti a podľa dva roky platného zákonníka trestný čin.

Na Slovákov však nezapôsobili prísnejšie tresty, vyššie pokuty ani iné formy postihov, ako sú verejné práce či dlhodobé odobratie vodičského preukazu. Pred jazdou sa veselo pije ďalej. Od pohárika mnohých neodrádza ani prax, že sudcovia sú v takýchto prípadoch až nechutne mierni. Málokedy siahnu po vyššej sadzbe a o pobyte za mrežami rozhodujú iba mimoriadne. Vlani dostali basu nepodmienečne len tri percentá z vyše 5 600 odsúdených vodičov, ktorí "nadýchali“.

Prejav celospoločenskej tolerancie k alkoholizmu? Možno, no muži a ženy v talároch by nad tým určite nemali prižmurovať jedno či častejšie obe oči. Lebo tu nejde o to, či sú niektorí ľudia v nenáležitom stave a sami sa pripravujú o svoje zdravie. Keď držia v rukách volant, stávajú sa z nich zabijaci. Za prvý polrok majú na svojom konte trinásť obetí! V takých prípadoch naozaj pomôže už len prepadnutie auta v prospech štátu a doživotný zákaz šoférovania.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #vodiči #alkohol za volantom #jazda autom