Od stola a lože

Z ideologického hľadiska sa to, čo Daniel Lipšic urobil koncom júna v Detve, dá označiť za noc dlhých nožov. Republikovou radou Novy preletela smršť. Najprv odvolal jej dvadsiatich členov, aby znížil hlasovacie kvórum, potom si dal odsúhlasiť zmenu stanov, podľa ktorých zanikli frakcie, a napokon zo zoznamu piatich podpredsedov škrtol dvoch, akurát „liberálnych“.

17.07.2014 22:00
debata (2)

Lipšicove autoritatívne spôsoby sú známe, no málokto čakal, že „reštart strany“ uskutoční s takou razanciou. Pritom chladne zhodil zo stola zásady, na ktorých sa pred rokom vtedajšia Nová väčšina zlúčila s Liberálnou dohodou, odídencami zo Sulíkovej SaS. Vladimír Mečiar si iste zaspomínal na zlaté časy, keď bol najsilnejším a súčasne jediným názorovým prúdom v HZDS. Pravdaže, on viedol tvrdou rukou vládnuce hnutie a Lipšic? V koalícii s dvoma obdobnými ministraničkami získal v eurovoľbách iba 38-tisíc hlasov a jeden mandát. Za neúspechom hľadal vnútorného nepriateľa a toho našiel veľmi rýchlo – liberálov.

Pritom len vlani v máji sa zosobášili. Nijaká romantika, svadba z rozumu. Konzervatívec Daniel Lipšic vložil do politického spolužitia aké-také organizačné štruktúry, bývalý manažér Jozef Kollár 75 členov a veľký kapitál. V každom manželstve totiž ide aj o peniaze…

Kým liberálna platforma za vyše roka stihla rozšíriť okruh svojich ľudí o 25, Lipšic chystal dlhú noc a nakoniec pod Poľanou udrel. Dnes sa vo Vyhniach schádzajú kollárovci, aby dodatočne rozhodli, či pôjde o rozluku od stola a lože, alebo o definitívny rozvod. To, či do manželskej zmluvy zakotvili aj osud státisícov eur po prípadnom rozchode, nevedno. Ale zrejme to je už to jediné, čo ich ešte s Lipšicom spája.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Jozef Kollár #TV Nova