Nikto nebude víťaz

Je iba jeden spôsob, ako si správne uctiť pamiatku cestujúcich a posádky letu MH17. Zasadiť sa o to, aby sa táto tragédia stala bodom obratu v tragédii, ktorá sa odohráva na Ukrajine.

18.07.2014 22:00
debata (64)

Pri premýšľaní o nezmyselnosti a zbytočnosti smrti takmer troch stoviek ľudí pochopiť nezmyselnosť a zbytočnosť utrpenia obyvateľov, ktorí sa nachádzali asi desať kilometrov pod tým lietadlom, na zemi. Ich tragédia pokračuje ďalej.

Pochopiteľne, strany konfliktu sa ihneď začali navzájom obviňovať z toho, čo sa stalo. Pravdou je, že prostriedky na zostrelenie civilného lietadla majú k dispozícii ukrajinskí vojaci, separatisti aj Rusi. Len ťažko si však možno predstaviť, kto z nich by považoval zostrelenie letu MH17 za pre neho výhodný akt.

Ak aj dúfame, že sa dozvieme, kto strieľal, nedúfajme veľmi, že sa dozvieme, prečo strieľal. Ukrajinci by sa, aj keby sme pripustili najdivokejšie kalkulácie (napríklad že by Kyjev chcel takto perfídne zhodiť vinu na separatistov či priamo na Rusov), vystavovali strašnému riziku odhalenia a straty podpory Západu. Pre Rusov by bolo takéto „zmedzinárodnenie“ konfliktu tým posledným, čo by si mohli želať. Z toho istého dôvodu by však vedomé zostrelenie civilného lietadla najskôr vylúčili aj separatisti: prečo by takto chceli narobiť problémy Rusom, ktorí ich cez hranicu zásobujú ľuďmi, peniazmi a technikou?

Všetky tieto úvahy majú iba jeden nedostatok. Rátajú s tým, že vo vojne všetko prebieha plánovito a s vedomím cieľa. Takto to však nechodí.

Tisíce ľudí juhovýchodnej Ukrajiny žijú už niekoľko mesiacov v palebnej zóne nie preto, že sú to všetko separatisti a ozbrojenci. Ich domy padajú preto, lebo obe strany používajú nepresné delostrelectvo ako jeden zo základných prostriedkov boja. Moskve a Kyjevu záleží na propagande. V Donecku akoby záležalo len na tom, koľko hektárov preoriete granátmi. Miestni obyvatelia preto často hovoria, že ani vlastne nevedia, kto na nich strieľa. Vedia iba to, že niekto strieľa a že tá streľba si takmer každodenne vyžiada nejaké obete. Nezmyselné a zbytočné.

Ak let MH17 zostrelili naozaj separatisti, či už cielene, alebo omylom, dokazuje to, že Vladimir Putin už nemá nad nimi takú kontrolu, aká sa mu pripisuje. Pravdupovediac, nikdy ju stopercentne nemal. Ľudia, ktorí prechádzajú hranice z Ruska na Ukrajinu, majú možno za úlohu obrátiť vývoj udalostí pre Moskvu výhodným smerom. Lenže na území separatistov nie sú jedinými, kto tam má svoje vlastné ciele.

To však prezidenta Putina nevyviní. Fakt, že posiela svojich ľudí a techniku do oblasti, ktorú nekontroluje – alebo prinajmenšom dovolí, aby tam ľudia a vojenská technika voľne prúdili – svedčí akurát o jeho obrovskom nezodpovednom hazarde.

Tragédia letu MH17 sa môže stať bodom obratu, ak k nej budú od začiatku takto pristupovať všetci. Západ, Kyjev i Putin. Nikto nebude víťaz. Azda iba ľudia, ktorých prestanú ostreľovať.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo