Rýchlo a zbesilo

"Mladosť je pekná, ale strašne hlúpa...“ Takáto asociácia sa asi vybavila nejednému pri čítaní správ o zbesilej jazde mladíkov, ktorí sa preháňali po dedinských cestách viac ako dvestokilometrovou rýchlosťou.

22.07.2014 22:00
debata

Je prirodzené, že mladí sa potrebujú predvádzať, potrebujú si dokazovať svoju odvahu a mužnosť. Iniciačné rituály, ktoré u tzv. prírodných národov stále plnia svoju funkciu – jedinec prostredníctvom nich prijíma novú sociálnu pozíciu, čiže z chlapcov sa stávajú muži, sa u nás dávno vytratili a nahradili ich rôzne „zástupné“ rituály. Vo svete je rozšírený tzv. streetracing – teda nelegálne preteky áut v mestách a u nás mladíci tiež skúšajú, „koľko auto vydá“.

Je však obrovský rozdiel medzi tým, keď niekto stvára všakovaké pestvá pod dozorom dospelých a keď niekto jazdí zbesilo na rýchlom aute. Aj keď u týchto mladíkov sa dajú predpokladať dobré psychomotorické vlastnosti, sú predsa len neskúsení a aj tá najmenšia chyba sa môže skončiť tragédiou.

Navyše, rýchla jazda je ako droga, preto sa od nej poľahky môžu stať závislí, a potom už veľa nezmení ani 650-eurová pokuta, lebo kto má na luxusné rýchle auto, má obvykle aj na mastnú pokutu…

Skoré potrestanie vinníkov je preto viac ako žiaduce. Nie, nemusí ísť o žiadne exemplárne tresty, stačí „len“, aby sa prípady poriadne vyšetrili, pričom akákoľvek zhovievavosť pôjde bokom. Desaťročné väzenie, ktoré im hrozí, môže byť aspoň trochu odstrašujúce. Aj keď v krajine, kde si šoféri bez zábran sadajú za volant pod vplyvom alkoholu, je i to otázne…

A možno je riešenie úplne prosté: dočasne im zobrať auto, čo by ich túžby po kaskadérskych kúskoch na cestách úplne znemožnilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlosť #pirát