Tri roky čakania

Súdnictvo a prokuratúra patria dlhodobo medzi oblasti, ktoré sa tešia len veľmi malej dôvere občanov. Oprávnene. Súdne prieťahy, procesné chyby a celkovo slabá vymožiteľnosť práva túto dôveru prirodzene oslabujú.

07.08.2014 22:00
debata (3)

Mocichtivý jednotlivec, ktorý svoje osobné záujmy stavia nad blaho verejnosti, síce riskuje, že sa mu na jeho nekalé konanie príde, lenže za spomínaných okolností má veľkú šancu zo všetkého vykľučkovať.

To je aj prípad exministra obrany Ľubomíra Galka, ktorý bol hlavným aktérom v kauze odpočúvania nevinných civilistov vrátane novinárov. Tí pritom, samozrejme, nevyvíjali žiadnu činnosť, ktorá by nejakým spôsobom podkopávala základy nášho štátu.

Ak by bol Galko skutočný liberál, za akého sa vydával, tak by sa snažil takýmto eštebáckym praktikám predísť. To však špicľovia, ktorých opantá moc, nie sú schopní.

Megaškandál okolo zneužitia vojenskej tajnej služby okamžite začala riešiť Generálna prokuratúra, kde kauza leží nepohnute dodnes…

Očakávania, že bude rýchlo vyšetrená a vinníci potrestaní, tak zostali len zbožným želaním. Určitým pozitívom je aspoň to, že Generálna prokuratúra sa včera prebrala so spánku a jej námestník vyhlásil, že trestné konanie trvajúce 3 roky (!) nie je adekvátne a primerané závažnosti skutku, a preto má byť prípravné konanie skončené do konca septembra.

V poriadku. Za predpokladu, že takýmto tempom bude pokračovať aj súdne pojednávanie, pravdepodobnosť že sa poškodení dočkajú satisfakcie, zostáva v nedohľadne. Takto u nás spravodlivosť dostáva poriadne na frak.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #súdnictvo #odpočúvanie #Ľubomír Galko