Šikmá bašta pravice

Podľa štatistiky prvého kola prezidentských volieb Milan Kňažko, Andrej Kiska a Radoslav Procházka získali v Bratislave spolu 77 percent hlasov.

18.08.2014 22:00
debata (8)

Takže teoreticky by si v komunálnych voľbách ľavicový kandidát na primátora nemal ani škrtnúť. Ale v bašte pravice nad Dunajom môže byť všetko inak.

Predvolebné tančeky strán a "perspektívnych“ predstaviteľov novej generácie, aké avizuje zatiaľ šéf SDKÚ Pavol Frešo, nevylučujú situáciu spred štyroch rokov, keď nominantka pravice odišla s dlhým nosom. Ambiciózny Procházka už pred Veľkou nocou sľuboval, že na post primátora postaví silnú osobnosť. Postupne sa verejne šepkalo o troch, no toho "svojho“ nenašiel, a tak hodil udičku do rybníka SDKÚ.

Išlo o Iva Nesrovnala, ktorý sa preslávil ako absolútny „neznalec“ bratislavskej histórie. Predseda mestského poslaneckého klubu SDKÚ/Most-Híd v priebehu troch týždňoch stihol tri razy zásadne zmeniť svoj názor, až z SDKÚ vystúpil, pretože "pravica na rokovaniach hovorí len o rozdelení mandátov, o percentách a vplyve v mestských podnikoch“. Určite má pravdu, ale že tým argumentuje práve on…

Najvážnejším vyzývateľom súčasnému primátorovi je ponovembrový politik Kňažko. Otvorene ho podporuje vlastne iba KDH, SaS je tvrdo proti, hoci do volieb chcú ísť so spoločnou kandidátkou poslancov. Druhý pravicový blok sa črtá z Mostu-Híd, SDKÚ a Procházkovej Siete, ktoré si prehadzujú Nesrovnala ako pingpongovú loptičku.

Milan Ftáčnik medzitým zozbieral dostatok podpisov, aby mohol kandidovať ako nezávislý, hoci mu Smer opäť vyjadril podporu. Kým jeho rivali budú sľubovať hory-doly, on svoju kampaň môže stavať iba na tom, čo sa mu podarilo na čele Bratislavy urobiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pravica