Už bez škandálu

V Bruseli predsa len sedia optimisti. Slovensku nadelili pre sociálne odkázaných 65 miliónov eur. Po dvojročnej prestávke, ktorá súvisela so škandálom, keď za Radičovej vlády 3 500 ton potravín zakúpených z európskych fondov nenašlo adresáta.

21.08.2014 22:00
debata

Po lopate povedané, rozkradli „sa“. Múka a potraviny nedorazili k pätine vybraných. Okolo stotisíc ľudí zbytočne postávalo pred distribučnými výdajňami.

V roku 2011 ministerstvo pôdohospodárstva, firmy i dobrovoľné združenia zlyhali na plnej čiare. Aj preto teraz celú akciu dostal pod palce rezort práce a sociálnych vecí. V ňom by logicky mali lepšie vedieť, kde žijú najchudobnejšie rodiny a jednotlivci. Rozumné je aj to, že sa okruh tých, čo by sa mali dočkať balíčkov, zúži na naozaj biednych, len ich treba ešte skonkretizovať. Naopak, rozšíril sa sortiment potravín a objavia sa aj základné hygienické potreby, na ktoré mnohým neostávajú peniaze.

Pred troma rokmi sa viedli debaty, či je vôbec dôstojné, aby sa takáto výpomoc poskytovala, či by radšej štát nemal venovať viac energie na rast zamestnanosti v tzv. hladových dolinách. Ukázalo sa, že z Bratislavy býva skreslený pohľad na zaostalejšie regióny, kde o humanitnú akciu prejavili veľký záujem. Bodaj by na to odkázaných bolo omnoho menej. Teraz ide o to, aby pomoc neuviazla v rukách kadejakých zlodejov, ale aby sa dostala k tým, ktorí ju skutočne potrebujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Potraviny #múka #potravinová pomoc #chudobní #sociálne istoty