Akcia Sova

Daniari nasadili na podvody s cukrom akciu nazvanú Sova a urobili dobre. Podľa odhadov začalo podvodov s cukrom ubúdať. Podobných múdrych akcií by malo byť čo najviac.

24.08.2014 22:00
debata

Je totiž zarážajúce, že podvodníci si na dani z pridanej hodnoty roky ulievajú stámilióny eur a ešte na to zneužívajú aj spotrebiteľov, ktorí, naopak, z nákupov odvádzajú štátu poctivo DPH.

Boj proti daňovým únikom je však behom na dlhé trate. Štát príde s novým opatrením, ako je vyšetrovací tím daňovej kobry a predovšetkým kontrolný elektronický výkaz DPH, ktorý má zamedzovať karuselovým podvodom. Na druhej strane kšeftári menia metódy, prechádzajú na početnejšie menšie podvody a menia komodity od cukru po pneumatiky či mäso.

Pre krajinu je veľmi dôležité, ako sa štát s podvodmi pri DPH popasuje. Vláda totiž naplánovala napríklad zmeny pre dôchodcov, cestujúcich na železnici či pracujúcich, ktoré budú štátnu kasu stáť nemalé financie. Aby sa tieto opatrenia neprejavili na výške dlhu krajiny, treba nájsť trvalý zdroj financovania. Ideálny je práve lepší výber daní, teda presmerovať financie na úkor podvodníkov.

Čo možno ešte na daňovej správe zlepšiť, aby boli kontroly ešte efektívnejšie? Ako výborné opatrenie sa zatiaľ javí kontrolný elektronický výkaz DPH a tiež aj bločková lotéria. Kontroly vďaka tomu môžu byť cielené. Obe opatrenia preto treba ešte viac rozvíjať a zlepšovať.

Dôležité je aj to, aby úradníci neboli príliš úzkostliví. Stávajú sa prípady, keď postihujú ľudí či firmy za maličkosti a na druhej strane im potom o to viac unikajú veľké ryby.

Tam, kde to je oprávnené, by zároveň mali ísť hore odmeny za vykonanú prácu. A to tak, aby nemusela pracovníka u daniarov finančne motivovať mafia, naopak, aby ho odmenil štát za to, keď odhalí podvod s daňami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové podvody #daň z pridanej hodnoty