Hra o kreslo

Celé to dvaapolročné divadielko s voľbou nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu pripomína hru na mačku a myš. Smer disponujúci v parlamente bezpečnou väčšinou dobre vie, že napokon bude podľa neho.

25.08.2014 22:00
debata

Nie že by do tohto významného kresla posadil priamo svojho človeka, veď tento post premiér Robert Fico verejne prisľúbil opozícii, ale bude v ňom sedieť ten, kto sa bude vládnej strane aspoň trocha páčiť.

Dobre to vie aj opozícia. A robí však všetko pre to, aby touto zdĺhavou hrou Smer čo najviac otrávila. Najprv SaS navrhovala ťažko akceptovateľných „odborníkov“, po tom, čo sa sulíkovcom rozpadol poslanecký klub, zase najnovšie kresťanskí demokrati prišli s ponukou partajných vyslúžilcov. Pritom sa celá opozícia nedokázala zjednotiť nielen na nominantovi, ale ani na spôsobe jeho výberu. Že by konkurzom, ako so svojou trochou do kontrolného mlyna prišlo Matovičovo OĽaNO?

Teraz líder KDH Ján Figeľ a predseda Národnej rady Pavol Paška navzájom na seba ukazujú prstom. Čo má byť skôr: oznámenie kandidatúry alebo vyhlásenie termínu už šiesteho kola volieb? Čo bolo skôr: vajce alebo sliepka?

To, že NKÚ dlhé mesiace nemá dvoch podpredsedov a riadi ho posledný mohykán HZDS vo vysokej funkcii Ján Jasovský, ktorý už roky nadsluhuje, akoby nikoho nezaujímalo. Nepochybne kontrola je potrebná, ale ak nie je bezzubá. A to ostáva hlavným problémom Najvyššieho kontrolného úradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #Smer #opozícia