Aliancia proti rodine

Keď sme pred časom vyslovili názor, že ústavný pakt Smeru a KDH o „ochrane manželstva“ ultrakonzervatívne kruhy neuspokojí, ba naopak, iba ich povzbudí k nastoľovaniu nových požiadaviek, mýlili sme sa azda iba v tom, ako rýchlo sa tak stane.

27.08.2014 22:00
debata (6)

Prečo si niekto myslí, že náboženský fundamentalizmus v Európe musí byť akýsi zásadne iný, civilizovanejší, ako v iných častiach sveta? Fundamentalistom všade na svete ide o to isté: ohýbať svetské zákony tak, aby doslovne vyhovovali článkom ich náboženskej viery.

Fakt, že niekde sa o to snažia vraždením inovercov či neveriacich, kým u nás sa uspokoja s prostriedkami politických kampaní, je síce dôležitý, ale priamo nesúvisí s tým, o čom vlastne fundamentalizmus je. Či používa také, alebo onaké prostriedky, vždy smeruje k potláčaniu práv iných. Vždy sa snaží obmedzovať občianske slobody. Na jeho konci je vždy nejaký útlak.

Referendum, o ktoré sa snaží Aliancia za rodinu, je krokom k útlaku. O jeho otázkach možno povedať, že právnici sa líšia iba v názore na to, či s našou ústavou a základnými ľudskými právami kolidujú dve, tri alebo všetky štyri z nich. Rodinám na Slovensku pritom uvedená Aliancia pomáha asi tak, ako tí bezdetní starci v sutanách, čo si namýšľajú, že sú povolaní rozprávať o sexe.

Ak by prezident Andrej Kiska opomenul okolnosti, za akých po Slovensku prebiehal zber podpisov pod petíciu – od strašenia ľudí v kostoloch až po očividne nezákonné zapojenie niektorých obecných úradov – je tu ešte čosi. Hlava štátu je povinná obrátiť sa na Ústavný súd so žiadosťou o výklad. Inak padnú následky aj na jej hlavu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Aliancia za rodinu #referendum o rodine