Nenávisť

Tvrdenie, že Židia si za vyvražďovanie v koncentračných táboroch môžu vlastne sami, je stará otrepaná pesnička, ktorá patrí do klasického repertoáru antisemitov.

05.09.2014 22:00
debata (2)

Robiť z obetí páchateľov a takýmto spôsobom obhajovať konečné riešenie je po skúsenosti s holokaustom natoľko perverzné, že žiadny súdny človek nemôže s takouto logikou súhlasiť.

O to šokujúcejšie je, že tento výrok zaznel v katolíckom kostole a nie na nejakom zhromaždení neonacistov. Zároveň to však poukazuje, v akom mentálnom svete sa stále pohybuje časť nášho kléru.

Ryba však smrdí od hlavy. To, že zo strany čelných predstaviteľov katolíckej cirkvi doteraz nezazneli jasné slová, ktorými by sa jednoznačne dištancovali od činov Jozefa Tisa a stále sa snažia lavírovať, posilňuje v kolektívnom vedomí radových kňazov presvedčenie, že tieto činy sú akceptovateľné…

Je príznačné, že kňaz vo svojej kázni naznačil i to, kto by mal podľa neho tragický osud Židov nasledovať. Obraz Žida ako nepriateľa bohabojných Slovákov už niekoľko rokov úspešne nahrádza obraz „parazitujúce­ho“ Róma.

Ak si k tomu pridáme nehorázne vyjadrenia Mariána Kuffu na margo homosexuálov, dostávame nelichotivý obraz slovenského katolíckeho kléru, ktorý sa síce môže tešiť z relatívne plných svätostánkov, ale tá duševná prázdnota, ktorú vôkol seba poniektorí z kazateľníc šíria, je desivá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #antisemitizmus