Riziko tretej strany

Vyšetrovanie tragédie letu MH17 nemôže veľmi ovplyvniť samotnú tragédiu na Ukrajine ani jej politické riešenie, v ktoré všetci veríme.

09.09.2014 22:00
debata (55)

Toto vyšetrovanie však môže najviac ohroziť tretiu stranu. Tú, ktorá popierala a ďalej popiera, že by sa na konflikte akokoľvek podieľala.

Pochopiteľne, vyšetrovanie vo svojej technickej časti neodpovedá na otázku, kto civilný Boeing s 298 ľuďmi na palube zostrelil. A ktovie, či na ňu bude existovať presvedčivá odpoveď, keď sa skončí kriminalistická časť vyšetrovania. Holandskí vyšetrovatelia však zverejnili jeden dôležitý výsledok už teraz: nebola to nehoda, zlyhanie techniky ani ľudského faktora. Let MH17 bol zostrelený.

Aj keď sa vyšetrovacia správa vyhýba priamemu označeniu, zistenie, že trup lietadla sa ihneď rozpadol po tom, čo ním preniklo „množstvo rýchlo letiacich objektov s veľkou energiou“, je veľavravné. Nebola to podľa všetkého raketa vzduch-vzduch ani iný útok bojového lietadla. Boeing bol najskôr zasiahnutý šrapnelmi riadenej strely, ktorá vybuchuje vo vzduchu v blízkosti terča útoku. Také rakety používa aj zariadenie BUK.

To, že správa nehovorí, kto Boeing zostrelil, neznamená, že o tom teraz nebudú s novou energiou hovoriť všetci ostatní. Tí, ktorým zložitosť sveta naháňa strach, majú iluminátov, Bilderberg, slobodomurárov a podobne. Ostatní, ktorým neprekáža, že nemajú hneď vo všetkom jasno, majú naporúdzi iba troch možných páchateľov. Prvým je ukrajinská armáda, druhým sú proruskí separatisti a tretím Rusi samotní.

Proti tej prvej hovorí jedna skutočnosť: ukrajinská armáda nemala dôvod prisúvať k Donecku protilietadlové zbrane a už vôbec nie používať ich. Jednoducho preto, lebo povstalci nemali lietadlá. Ani ruskí generáli zasa nie sú až takí blázni, aby si mysleli, že rozprávka o tom, ako separatisti v Donecku prišli k funkčným bojovým lietadlám bez prispenia Moskvy, by bola čo i len teoreticky uveriteľná.

Zato druhá strana nielenže mala dôvod používať protilietadlové zbrane, ale ich aj úspešne používala. Správy o zostrelení ukrajinských armádnych bojových či transportných lietadiel separatistami boli v čase letu MH17 takmer na dennom poriadku. Samotní separatisti sa nimi nezabudli vždy pochváliť ako prví.

Tretia z možností je najchúlostivejšia. Drvivá väčšina ľudí, ktorí veria, že lietadlo zostrelili Ukrajinci alebo separatisti, je ochotná veriť, že išlo o tragický omyl. Ak by sa však malo ukázať, že ten BUK dodali cez hranicu Rusi, alebo že ho dokonca obsluhoval ruský vojenský personál, nešlo by o to, či to bol omyl. Išlo by predovšetkým o dôkaz, že ruský prezident Vladimir Putin nehanebne klame, pretože Rusko bolo naozaj priamo vojensky zapojené do agresie proti Ukrajine.

Takýto dôkaz by bol politicky výbušnejší, ako všetky doterajšie tvrdenia a protitvrdenia, a jeho následky by siahali ďaleko za samotný konflikt. No a čo je na tom celom úplne najhoršie: nádej, že toto podozrenie bude definitívne potvrdené alebo vyvrátené, je menšia, ako nádej na mier na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo