Kompenzácia

Minister financií Peter Kažimír po svojom nástupe do funkcie naordinoval samosprávam „odtučňovaciu diétu“. Prostredníctvom nej mali mestá a obce prispieť ku konsolidácii verejných financií.

21.09.2014 22:00
debata

Samosprávy si utiahli opasky a odkladali dlhodobé investície, len aby sa rozpočtový deficit dostal na požadovanú úroveň. Podarilo sa, takže „pôstne obdobie“ sa malo teoreticky skončiť.

Lenže vzhľadom na celkovú vysokú zadlženosť štátu teraz hrozí, že dôjde ku kráteniu, a nie navyšovaniu výdavkov. Nič na tom nemení ani fakt, že premiér Robert Fico predstaviteľom ZMOS-u prisľúbil, že mestá i obce dostanú postupne ten istý objem prostriedkov ako v roku 2011.

V takejto situácii je pre radnice dobrý každý groš. Lenže nápad, aby mestám a obciam platili novú daň aj majitelia stánkov, kioskov a podzemných garáží, patrí do kategórie nedomyslených. Do rozpočtu veľa peňazí neprinesie, zato mnohých ľudí poriadne naštve – stánkari s rýchlym občerstvením a prevádzkovatelia novinových kioskov rozhodne nepatria medzi horných desaťtisíc…

Ak toto opatrenie bolo zamýšľané ako určitá kompenzácia, tak jej autori namiesto zavádzania nových daní mohli radšej oprášiť návrh tzv. komunálnej reformy, ktorá leží v šuplíku už desať rokov. Tá totiž namiesto vyťahovania peňazí z vreciek ľudí môže samosprávam prostriedky ušetriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #šetrenie #samosprávy