Nie po zemi

Na internete to ktosi zhrnul takto: Ak si nemyslíme, že títo (fotografia členov Ku-Klux-Klanu) zastupujú všetkých kresťanov, prečo by sme si mali myslieť, že títo (obrázok bojovníkov ISIL) predstavujú všetkých moslimov?

23.09.2014 22:00
debata (14)

Áno. Tých pár desiatok tisíc fanatikov, čo vraždia všade, kam dostrelia ich zbrane ukoristené irackej armáde, môže ašpirovať na vodcovstvo miliardovej moslimskej komunity asi tak, ako môže tých pár tisíc psychopatov obľubujúcich biele kapucne a horiace kríže predstavovať „smotánku“ dvoch miliárd kresťanov.

Nezabúdajme len, že pod horiacimi krížmi sa ešte menej ako pred storočím stretávali dva až tri milióny ľudí, ktorí terorizovali a lynčovali súvercov, akurát inej farby pleti. A niekedy dokonca rovnakej farby pleti, keď sa zastávali obetí.

Dnes zasa rastú rady „Islamského štátu“ v Iraku a Levante, ktorý síce nie je ani islamským, ani štátom, zato je však silou, ktorá ohrozuje celý región Blízkeho východu. Nie všetkých môže ohroziť vojensky, pretože nie všetky štáty sú rozvrátené ako Irak alebo oslabené ako Sýria, celý región však ohrozuje ďalšou destabilizáciou.

Fanatici z ISIL tiež ohrozujú najmä súvercov. Poslušných zastrašujú, ostatných likvidujú. Svoje barbarstvo dokumentujú a zverejňujú, aby vopred zbavovali svojich nepriateľov odvahy. V prípade Iraku sa im to darí nadmieru úspešne. Druhé najväčšie iracké mesto Mosul im padlo do rúk po tom, čo štyridsaťnásobná presila vládneho vojska zahodila svoje novučké americké zbrane a dala sa na útek ešte pred bojom.

Na jednej strane je pravda, že ISIL je obyčajná teroristická skupina, ktorá sa navonok kryje náboženstvom, ako mnohé iné pred ňou. Keď sú dnes v koalícii proti nej spolu so Spojenými štátmi či s Francúzskom najmä arabské štáty, je to len ďalší dôkaz o tom, koho ISIL najviac ohrozuje.

Z toho však ešte nevyplýva, že sa z toho nemôže stať náboženská záležitosť. Nič viac by si v ISIL nemohli želať. Preto vraždia zajatých občanov Západu. Preto uprostred leteckej kampane proti ich základniam, zverejňujú videá, na ktorých sa posmievajú „zbabelej“ Amerike, že nie je schopná poslať na nich svojich vojakov po zemi.

Bolo by strašnou chybou dať sa vyprovokovať. Dnes, keď západné štáty horúčkovito zisťujú, koľkí sfanatizovaní regrúti ISIL pochádzajú z druhej, tretej generácie prisťahovalcov, o ktorých sa každý domnieval, že sú plne asimilovanými občanmi. Vieme, akou propagandistickou zbraňou pre ISIL by bola ďalšia pozemná ofenzíva „križiakov“ v krajinách ich predkov?

Takže áno, ISIL nie je o nič viac záležitosťou islamu, ako Ku-Klux-Klan záležitosťou kresťanstva. To však neznamená, že na Blízkom východe nečaká opäť jedna náboženská rozbuška na chybu Západu a jeho tamojších spojencov. Ktorí sú často len dočasní a často pochybní už od začiatku, dodajme.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #islamisti #Islamský štát #islamskí radikáli