Výpredaj

Vymenené zámky na dverách, podozrenia o osudovom vplyve sponzorov a veriteľov... Zdá sa, že SDKÚ nielenže speje k svojmu zániku. Táto strana už podľa všetkého premeškala príležitosť „umrieť“ aspoň trochu dôstojne.

25.09.2014 22:00
SDKÚ Foto:
SDKÚ
debata (6)

Horšie však je, že spolu s ňou neumrie diagnóza našej politiky ako súperenia finančných konglomerátov, pri ktorom je ideológia iba ópiom pre voličské masy. Pochopiteľne, ako každý bonmot, i tento by sa dal rozobrať ako nie stopercentne platný. To však ešte neznamená, že nemôže byť platný ani trochu.

V Spojených štátoch, domovine politiky ako cirkusu veľkých prachov, majú jednu výhodu. Namiesto temných podozrení vám stačí pár klikov na internete. Napríklad na to, aby ste zistili, že ten senátor, čo tvrdí, že „neverí“ vedeckým zisteniam o klimatickej zmene, a preto vraj netreba robiť nič na jej zmiernenie, netrpí chronickou nedokrvenosťou mozgu. V skutočnosti iba medzi jeho najštedrejšími sponzormi figurujú veľké energetické spoločnosti… Niežeby vám to veľmi pomohlo, ale môže vás aspoň tešiť, že nie ste úplný hlupák.

Na Slovensku máme síce zákony o financovaní politických strán, sú však slabé a ešte sa aj obchádzajú. Ak teda jedna vláda stavia ako divá a druhá privatizuje ako divá, účastníci verejnej diskusie sú odkázaní na podozrenia, dohady a vlastné politické preferencie. Nakoľko je za tým ideológia a nakoľko finančné splátky nepriznaným sponzorom?

Mimochodom, J&T a Penta si vo vlastnej činnosti v podstate ničím nekonkurujú. Podobne tucty menších (a menej viditeľných) skupín. Ide iba o to, kto sa kedy dostane k akému prítoku verejných zdrojov. Tie nie sú večné ani neobmedzené.

Pri príslovečnej efektivite našej justície, ktorá je sama príliš zamestnaná vytĺkaním peňazí (napríklad z médií), zabudnite na to, že niekto niekedy povie konečné slovo aspoň v prípadoch, ktoré hraničia so zákonom. Zostanú len dohady, pričom tých, ktorí im nadmieru uverili, ešte dodatočne potrestajú, keď ich začnú po súdoch vláčiť gorily a ich klienti.

No teraz sa vráťme k SDKÚ. Kto z ľudí, ktorí na tom nie sú priamo zainteresovaní, dá ruku do ohňa za Pavla Freša? Alebo za Ondreja Mateja? Kto dá ruku do ohňa za to, že prípad banky, ktorá má mať údajne záujem o výmenu vedenia strany, je nový? Že rozličné vnútrostranícke pohyby neboli už dávno predtým záležitosťou sponzorov a veriteľov?

Mimochodom, v akom rozpore akurát s ideológiou SDKÚ by mal byť poznatok, že investor si chce chrániť svoju investíciu? Prevedené na túto situáciu: že ak niekto vrazil peniaze do organizácie, ktorej vedenie ju ťahá k zániku, nebude chcieť sám zaviesť „krízový manažment“? A ak je teda súkromné vlastníctvo absolútne posvätné a nedotknuteľné, kto dnes vlastní SDKÚ?

Ani záujemcovia o čistú ideológiu nemusia nariekať. Ak sa nepodarí ozdraviť jednu úpadkovú politickú firmu, založí sa nová. Za rovnaké peniaze, s rovnakou náplňou činnosti. Akurát na fasádu si vylepí podobizne iných dynamických, úspešných a čestných politikov. Až do ich najbližšieho výpredaja.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ondrej Matej #Pavol Frešo