Reálna politika v únii

Pred kamerami v Európskom parlamente pokračuje „grilovanie“ kandidátov na členov Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera. Mimo kamier pokračuje licitovanie, pri ktorom sa kupuje podpora jedného kandidáta za podporu iného, a podobne.

09.10.2014 22:00
debata

Demokracia v praxi, poviete si. Demokracia možno, ale reálna politika? Zatiaľ čo sa poslanci usilujú z budúcich komisárov vypáčiť predstavy o budúcej politike orgánov Európskej únie, lídri Európskej únie trávia čas hádkami o budúcej politike členských štátov. A práve politika členských štátov je pre životy pol miliardy Európanov ešte stále rozhodujúca.

Je slovinská expremiérka Alenka Bratušeková ešte stále Junckerovou kandidátkou na podpredsedníčku komisie pre energetickú úniu? Nový šéf komisie je údajne presvedčený, že rozdelenie portfólií bolo správne. Lenže Bratušekovej vystúpenie pred europoslancami bolo hodnotené ako bezobsažné a dve najväčšie poslanecké frakcie (ľudovci a socialisti) už vydali vyhlásenie, podľa ktorého si za slovinskú komisárku želajú socialistickú europoslankyňu Tanju Fajonovú.

Problémy mal aj kandidát na podpredsedu komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschop­nosť, bývalý fínsky premiér Jyrki Katainen, ktorého kritizovali za ekonomickú politiku ku Grécku. Pohorel maďarský nominant Tibor Navracsics na post komisára pre vzdelanie, kultúru a mládež. Nepomohlo mu ani opatrné dištancovanie sa od vlády Viktora Orbána, ktorej donedávna slúžil.

Iný osud bude mať bývalý španielsky minister poľnohospodárstva Migueal Arias Cañete, ktorého odmietli podporiť výbory pre životné prostredie a energetiku pre jeho osobné napojenie na ropný priemysel. Cañete je totiž členom Európskej ľudovej strany a ľudovci pohrozili, že ak neprejde on, neprejde ani kandidát francúzskych socialistov Pierre Moscovici. A tak sa eurosocialisti s euroľudovcami dohodli, a do novej komisie prejdú obaja kandidáti.

Niežeby všetky tieto boje nemali nijaký súvis s reálnou politikou. Poslanci Európskeho parlamentu grilujú kandidátov vzhľadom na vážne témy: od energetickej bezpečnosti, až po finančnú politiku. Problém však je, že stačí jeden summit lídrov členských štátov, aby človek zistil, čo sa naozaj deje.

Tohtotýždňový summit v Miláne sa oficiálne venuje otázkam tvorby pracovných miest a hospodárskeho rastu. V skutočnosti mu dominujú spory medzi Nemeckom na jednej strane a Francúzskom a Talianskom na strane druhej. Nemci hlásia, že hospodária s vyrovnaným rozpočtom. Francúzi a Taliani sa nielenže so svojimi rozpočtami boria, ale hrozia, že prestanú rešpektovať rozpočtové pravidlá EÚ. „Francúzsko si robí svoje vlastné pravidlá,“ vyhlásil francúzsky premiér Manuel Valls.

Boj o predstavu toho, čo je ešte zodpovedná hospodárska politika a čo už nezmyselné škrtenie, ktoré brzdí rast a zvyšuje nezamestnanosť, je tou najskutočnejšou témou európskej politiky. Bez ohľadu na to, aké témy znejú počas grilovania, toto bude tá najvážnejšia otázka, ktorou sa budúca komisia bude musieť zaoberať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európsky parlament #Jean-Claude Juncker #Alenka Bratušeková