Ovocie eurofóbie

Prvý rok úradovania banskobystrického župana prináša obyvateľom tohto kraja jesenné ovocie. Ako ináč, trpké ovocie hnevu.

10.10.2014 22:00
Banská Bystrica, VÚC, župa Foto: ,
Sídlo banskobystrického župana Mariána Kotlebu.
debata (21)

Marian Kotleba tvrdohlavo odmieta znížiť prenájom zvolenskej nemocnice na úroveň ostatných obdobných zariadení. Bez toho je pri súčasných výdavkoch na zdravotníctvo akýkoľvek jej rozvoj nepredstaviteľný. Ide to na vrub najmä pacientov zo širokej spádovej oblasti.

Ešte predtým štrnástim stredným školám, ktoré si úspešne vypracovali projekty na svoju modernizáciu s 95-percentným finančným krytím z eurofondov, odmietol doložiť potrebných päť percent. Súčasne zakázal riaditeľom, aby na to využili sponzoring, dary či granty. Tým prišlo slovenské školstvo o päť miliónov eur!

Zrejme modrá zástava Európskej únie pôsobí na zrak šéfa tamojšej krajskej samosprávy ako červené súkno. Veď dal túto vlajku demonštratívne odstrániť zo župného sídla a pri oslavách 75. výročia vzniku Tisovho štátu v Nitre ju označil za okupačnú handru.

Najnovšie odmieta s rozličnými výhovorkami a stále sa meniacimi zámienkami podpísať zmluvy o poskytnutí nenávratných príspevkov EÚ na výstavbu dvoch nových zariadení sociálnych služieb. Napriek tomu, že toto uznesenie schválilo zastupiteľstvo už aj dvojtretinovou väčšinou poslancov. Teda ďalších 4,5 milióna eur zrejme nepríde z Bruselu do jedného z najchudobnejších regiónov Slovenska, ktorý ich určite veľmi potrebuje.

Pre eurofóbiu jedného muža, ktorý nepatrí na miesto, ktoré zastáva, budú trpieť imobilné deti, vážne postihnutí starší občania a, samozrejme, aj ich príbuzní. Dnes nemá zmysel pýtať sa, koľkí z nich vlani volili Kotlebu. Treba sa ich na to spýtať o tri roky.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Marian Kotleba