Náprava

Prvého júla 2015 nadobudne účinnosť nový stavebný zákon, ktorý úplne zakáže dodatočnú legalizáciu čiernych stavieb resp. uľahčí ich odstraňovanie. To je zásadný posun, lebo v doterajšej praxi vládla obrovská benevolencia. Časy, keď si rôzni špekulanti postavili budovu bez stavebného povolenia sa tak končia.

12.10.2014 22:00
debata (1)

Jednej skupine obyvateľstva však nová legislatíva spôsobí veľký problém. Na Slovensku máme viac ako päťsto nelegálnych rómskych osád. Aj keď niektorým politikom a ich voličom by iste imponovalo, keby ich úrady dali zbúrať, nechať bez prístrešia také množstvo ľudí je nemysliteľné, lebo tak ako sa v roku 1958, keď bol vydaný zákaz kočovania, Rómov nik nepýtal, či majú kde bývať, tak sa ani oni nepýtali, či si na pozemkoch môžu postaviť svoje chatrče. Napokon, bolo to v čase, keď všetko bolo štátne…

Je preto najvyšší čas, aby sa v tejto otázke urobila náprava. To, že ju chystá vykonať vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý navrhuje majiteľom pozemkov ponúknuť náhradné parcely, je iste chvályhodné, otázka je, kde bol doteraz. Parlament ešte minulý rok schválil dočasné vyrovnávacie opatrenia, prostredníctvom ktorých sa má pomôcť tzv. znevýhodneným skupinám a o pripravovanej novele sa už hovorí dlho, no zatiaľ sa v tejto veci nič nekonalo. O tom, či sa dá všetko do poriadku do budúceho leta, možno silne pochybovať.

A tak ako to už na Slovenku býva, budeme „šturmovať“, aby sme všetko na poslednú chvíľu stihli…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #čierne stavby