Hanba nášho kléru

Keď Vatikán rozoslal dotazník, ktorý mal zmonitorovať názory praktikujúcich katolíkov napríklad na rozvody, zväzky osôb rovnakého pohlavia, či antikoncepciu, slovenská biskupská konferencia sa k nemu postavila spôsobom sebe vlastným. Namiesto obyčajných veriacich, ktorým bol určený, dotazník vypĺňali zväčša kňazi.

14.10.2014 22:00
Vatikán, biskupi Foto: ,
Biskupi rokujú na mimoriadnej synode vo Vatikáne.
debata (80)

„Tento materiál bol veľmi taký špecifický a veľmi odborný, čiže práve preto sa dotýka ľudí, ktorí naozaj špecificky pracujú s rodinami, a netýkal sa nejak toho verejného prieskumu ľudí, ktorí naozaj tomu dotazníku nemuseli rozumieť,“ uviedol k tomu vtedy pre TV Markíza hovorca KBS Jozef Kováčik.

Prekrásne. Ani Milouš Jakeš blahej pamäti by krajšie nezdôvodnil, prečo niektoré materiály nepatria do rúk „jednoduchým pracujúcim“, ale len prevereným ostražitým súdruhom. Lenže, čuduj sa svete, v iných krajinách sa do prieskumu väčšinou zapojili naozaj obyčajní veriaci. A vyšlo z neho, že masa katolíkov má na dané otázky liberálnejšie názory ako šéfstvo vo Vatikáne.

Okrem samotného pápeža Františka, ktorý ukazuje, že pochopiť svet je dôležitejšie, ako súdiť ho, práve tento prieskum je jedným z prameňov toho, čo sa v týchto dňoch deje v rámci biskupskej synody o rodine. Vo Vatikáne sa dnes neprepisujú doktríny ani články viery, ale keď sa raz budú, budú sa prepisovať aj na základe toho, čo tam zaznieva dnes. O rozvodoch, antikoncepcii i LGBT.

Katolícka cirkev je ako zaoceánsky parník, ktorý ak chce výraznejšie zmeniť svoj kurz, musí opísať mnohokilometrový oblúk. Rýchlosť, s akou začal František otvárať okná a vpúšťať do kúrie zvuky a obrazy reálneho sveta, je o to obdivuhodnejšia.

O to viac však tiež bije do očí, v akom nereálnom mikrosvete žije katolícka vrchnosť na Slovensku. Jej hanba sa nekončí sabotovaním pápežského prieskumu. Na synode arcibiskup Stanislav Zvolenský prispel do diskusie o problémoch rodiny v 21. storočí úvahou o tom, aké blahodarné účinky na naše manželstvá má púť k mariánskej bazilike v Šaštíne…

A hanba bude ešte väčšia, ak bude príspevkom celého Slovenska do Františkom iniciovanej diskusie referendum, ktorého cieľom je zamedziť podobnú diskusiu na Slovensku. Za trápneho mlčania politikov, ktorí sa hlásia k sekularizmu, a za povzbudzovania politikov, ktorí v referendovom virvare tušia príležitosť naloviť si voličské ovečky.

Napríklad Daniel Lipšic a jeho uisťovanie autorov referendových otázok, že všetko je ústavné a v poriadku. Akoby aj nie? Veď to má podopreté americkou Alliance Defending Freedom, organizáciou, ktorá si pod „defending freedom“ (obrana slobody) predstavuje akurát obranu náboženstva pred sekularizmom. A ktorej je sám spolupracovníkom, dodajme.

Bez ohľadu na to, aký bude výsledok mimoriadnej biskupskej synody, je nepochybné, že katolícka cirkev sa za súčasného pápeža dáva do pohybu. O to viac vyniká provinčná zaostalosť slovenských cirkevných kruhov. Ich snahy zabetónovať súčasný stav pomocou „spontánnych“ občianskych akcií typu Aliancie za rodinu, takzvaných Pochodov za život, a pod., na tom nič nemenia. Naopak, iba to podčiarkujú.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #katolícka cirkev