Vysoká hra

Predaj 66 percent akcií Slovenských elektrární, ktorý odštartoval taliansky Enel, je vysokou hrou.

19.10.2014 22:00
debata (7)

Podiel sa aj s dlhmi ohodnotil na 3,6 miliardy eur. Výsledok je nejednoznačný, každý zainteresovaný však hrá svoju hru. Taliani sa usilujú elektrárne prezentovať ako ozdravenú perspektívnu spoločnosť. Uznávajú, že nedostavané Mochovce sú problém, ale výstavba sa v porovnaní s projektmi v zahraničí nepredražela a ak do budúcnosti pôjdu hore ceny elektriny, nová elektráreň by mala byť bez problémov zisková.

Českí záujemcovia o elektrárne tiež celkom pragmaticky upozorňujú, že najbližšie roky elektrina hore na trhoch asi nepôjde a na zisky z Mochoviec bude treba pár rokov počkať. A čakanie nie je v biznise zadarmo, preto majú záujem kúpiť elektrárne lacnejšie. V hre je aj zatiaľ tichý záujemca z Číny, ktorý už vstúpil do portugalskej aj talianskej energetiky.

Vyzerá to tak, že Číňania by mohli mať na rozdiel od českých záujemcov viac voľných finančných prostriedkov. Nebyť toho, že nepoznajú miestne pomery, mohli by sa z tohto pohľadu zatiaľ považovať pokojne za favoritov.

Svoje predstavy má aj slovenská vláda, ktorá sa snaží posilniť svoje postavenie 34-percentného akcionára elektrární. Minister hospodárstva hovorí o možnosti kúpiť akcie. Má to však háčik v podobe nevyhovujúceho stavu štátnej kasy. Pre vládu prichádza do úvahy partnerstvo s jedným z českých záujemcov. Dá sa to zvážiť.

Určite však vláda nemôže ísť do takej dohody, aby finančne garantovala zisky z Mochoviec a prerábali na tom daňovníci, čo českí investori žiadajú. Pri vysokej hre si treba stanoviť ciele primerané možnostiam a správať sa veľmi rozvážne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne