Komunál a rituál

K pravidelnému rituálu komunálnych volieb u nás patrí údiv nad pestrofarebnosťou a zdanlivou nesúrodosťou politických koalícií, ktoré pri nich vznikajú.

19.10.2014 22:00
debata (1)

Predovšetkým sa zvyknú čudovať ľudia odchovaní domnienkou, že „veľká“ politika odráža zásadné hodnoty, ktoré sa potom na úrovni „malej“ politiky zdajú byť popierané. Vedno s priaznivcami toho pohľadu na politiku, ktorý uznáva len absolútne dobro a absolútne zlo.

Ani veľmi nezáleží na tom, či takýto pohľad označíme za politický bulvár, alebo fanatizmus. Na komunálnej úrovni jednoducho nefunguje. Aby nedošlo k omylu: z faktu, že na rozdiel od Národnej rady poskytujú koalície v mestách a obciach obraz „každý s každým“, nevyplýva, že komunálna politika je čistejšia, ľudskejšia či úprimnejšia, ako tá veľká, celoštátna. Je to iba návod nebrať až tak smrteľne vážne propagandu.

Môže byť Smer v koalícii s SDKÚ? Iste. Zároveň tam s nimi môžu byť aj SNS a KDH. Môže byť Sieť v koalícii s KDH v hlavnom meste – napriek rečiam jej predsedu? Pravdaže, dokonca vo väčšine mestských častí. Je to bizarné? Možno. Je to však bizarnosť celej našej scény, vrátane jej horných poschodí.

Ako je možné, že sa v podpore nejakého kandidáta na starostu zhodnú predstavitelia „krajnej pravice“ (ako ich vládu nazýval Robert Fico) z SDKÚ s predstaviteľmi „lukašenkovcov“ (ako ich volal Mikuláš Dzurinda) zo Smeru? Nenávidení nacionalisti z SNS s nenávidenými farizejmi z KDH? Všetci proti Maďarom v Nitre – a všetci s Maďarmi v podstate kdekoľvek inde? Áno, všetci vieme, že potreba novej kanalizácie či problémy mestskej dopravy sú iného rangu a vyžadujú si iný prístup ako celoštátne otázky, ktoré sa riešia v Národnej rade… Naozaj?!

Je jasné, že vo vedeniach politických strán veľmi presne vedia, s kým kde idú v komunálnych koalíciách. Prečo s tým nič neurobia? Pretože tušia, že na úrovni obcí, kde je vzdialenosť medzi voličmi a politikmi najmenšia, s propagandistickou hmlou veľa nezmôžu.

Trochu iné je to už na úrovni krajov – ale aj tam môže ideológia zohrať i takú hanebnú úlohu, ako sme videli pred rokom v Banskej Bystrici, kde ani nástup fašistov nedokázal prebudiť krajskú SDKÚ z ideologického poblúznenia.

Nie je objavom povedať, že nástup nezávislých alebo nezávisle sa deklarujúcich kandidátov v komunálnych voľbách je okrem iného aj dôsledkom preideologizovania politiky u nás. Politických strán a hnutí je u nás toľko, že jednoducho nie je možné, aby sa od seba navzájom líšili natoľko radikálne, ako sa tvária.

V Národnej rade prirodzene bývajú na programe aj také veci, pri ktorých sa naozaj láme ideologický chlieb: napríklad dane. Ani zďaleka ich však nie je toľko, ako by sa mohlo zdať z pohľadu spomínaných fanatikov či bulváru. Aj preto v komunálnych voľbách hrajú tieto veci oveľa menšiu (ak vôbec nejakú) úlohu. Tam, kde sa všetci navzájom poznajú, býva skrátka všeličo inak. Rituály z Národnej rady sú tam nanič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby