Na lumpov sú krátki

Fanúšikovia Sparty vystrájali na Pasienkoch ako zmyslov zbavení. Jasné ako facka. Na vinníka ukázali všetci prstom. Ale problém má Slovan. Hoci na prvý pohľad sa to javí ako do neba volajúca nespravodlivosť.

24.10.2014 22:00
debata (9)

Zo slávneho derby sa stala fraška. Zbohom, zdravý rozum. Zopár chuligánom, ktorí sa zasa raz nevpratali do kože a znechutili futbal všetkým, sa to možno prepečie, možno sa im neskriví ani vlas na hlave. Vybehli zo svojho sektora, zúrivo útočili tyčami, vyvolali v hľadisku paniku. Potom sa vrátili do davu a nedá sa ani vylúčiť, že zostanú anonymní ako v mnohých iných prípadoch.

Slovanisti môžu vyťahovať akékoľvek vysvetlenia, ubezpečovať, brániť sa a argumentovať, čo všetko urobili, aby sa čosi podobné nestalo. Nič im to nebude platné. Tak ako na ihrisku, aj v tomto prípade platia výsledky. Celý svet videl, čo sa na Pasienkoch dialo. Organizátori zlyhali na celej čiare.

Dôvodov, prečo sa stal vo štvrtok večer poľutovaniahodný incident, je viac. Agresívni fanatici, nevyhovujúce podmienky na štadióne, nedostatočná usporiadateľská služba, podcenenie situácie, zlá koordinácia s políciou…

Minulý mesiac neznámy chlapík preskočil plot v Bielom dome a urobil si malú exkurziu v sídle amerického prezidenta. Nijaký bezpečnostný systém nie je dokonalý a zlyháva najmä na ľudskom faktore. Škandál na Pasienkoch usvedčuje slovanistov z organizátorskej naivity. Povesť radikálnej časti sparťanských fanúšikov a ich brutalita sú neslávne známe. Bol to od začiatku jasný rizikový zápas s vyhlásenou pohotovosťou prvého stupňa.

Kontroly pri vstupe na štadión sa ukázali ako neefektívne, plot, ktorý oddeľoval pražských fanúšikov od vedľajšieho sektora, bol na zaplakanie a stačila chvíľa, aby ho niekoľkí útočníci holými rukami zhodili, priestor za ním usporiadatelia nezabezpečili zvýšenými počtami ochrankárov. Ak slušného diváka nevpustia na štadión s dáždnikom, aj keby lialo ako z krhly, aby ho nedajbože nezneužil ako zbraň, potom je absurdné, aby nejaký blázon útočil na ostatných tyčami z rozpadávajúceho sa plota.

Slovanistov čaká tvrdý trest, vysoká pokuta, možno im UEFA zatvorí štadión. Sú takisto nepoučiteľní ako vagabundi, ktorí stoja na druhej strane barikády.

Popálili sa už pred rokom, keď v ligovom zápase s Ružomberkom do sektora hostí hodili chuligáni silný delobuch. Keď na Pasienkoch po vyše mesiaci opäť otvorili brány pre divákov, ich počty boli žalostné a v podstate také aj zostali. Negatívne udalosti znamenali, že celá predchádzajúca robota klubu vyšla navnivoč.

V Slovane nemôžu čakať, že ľudia, ktorí vystrašení na smrť utekali s deťmi pred fanatickými lumpmi, sa nabudúce vrátia. Aj keby im sľubovali hory-doly. Ich dôveru už stratili navždy. A nielen ich.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #futbal #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha