Kde sú peniaze

Znížiť bankám dane je rozporný krok.

29.10.2014 22:00
debata

Navyše v čase, keď sa tešia vysokým ziskom. To, či vláda robí dobre, ukáže hneď budúci rok, keď sa uvidí, či banky po tomto ústretovom kroku prestanú so zvyšovaním poplatkov a sprístupnia úvery pre širšie skupiny ľudí. Teraz sú totiž niektoré úvery v porovnaní s inými krajinami eurozóny príliš drahé.

Banky síce tvrdia, že slovenský bankový odvod je aj po znížení najvyšší, je to však len čiastočná pravda. Úvery na bývanie sú na Slovensku najdrahšie v eurozóne, aj keď na to nie sú objektívne dôvody. Súťaž bánk často nefunguje a výsledkom toho sú obrovské stámiliónové zisky sektora. Slováci splácajú tieto úvery poctivejšie ako ľudia v iných krajinách.

Kombinácia týchto faktorov vedie k ziskom, ktorými zahraničné matky bánk kompenzujú svoj biznis na Západe. Inak ako rozumnou reguláciou sa poriadok v tomto smere na Slovensku spraviť nedá. Je namieste otázka, prečo vláda predĺžila mimoriadny odvod pre sektor energetiky či telekomu, ale bankám vyšla v ústrety. Fakt je, že bankový sektor je veľmi citlivý na zásahy zvonka. Ak by z malého slovenského trhu odišla či i len jedna menšia banka, bude to na úkor už tak slabšej konkurencie.

Slovenská vláda vidí, že v susednom Maďarsku regulácia bánk zašla priďaleko. Pritvrdenie pri bankách pocítili Maďari tým, že platia podstatne vyššie úroky. Nájsť strednú cestu však stálo na Slovensku za úvahu. Ak by napríklad bankový odvod klesol z 0,4 percenta na 0,3 a nie rovno na 0,2 percenta, mohlo byť v štátnej kase navyše 50 miliónov eur. Projektov, kde tieto peniaze chýbajú, je dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Dán