Najvyšší čas

Tak sa podľa informácií agentúry SITA zdá, že aj u nás začne pomaly víťaziť rozum v jednej z najtupejších „vojen“, aké si vymýšľajú politici obyčajne vtedy, keď chcú zakryť svoju neschopnosť riešiť nejaký problém: v takzvanej vojne s drogami.

30.10.2014 22:00
debata (3)

Na ministerstve spravodlivosti sa rodí návrh na čiastočnú dekriminalizáciu držania omamných látok pre vlastnú potrebu.

Konzervatívcom a milovníkom vlády silnej ruky, ktorým sa už po prečítaní predošlej vety stihli pootvárať nožíky vo vreckách, môžeme odkázať iba toľko, že nikto nejde tvrdiť, že drogy sú fajn. Napokon podľa doterajších informácií sa zdá, že držba pre vlastnú potrebu má byť iba prekvalifikovaná z trestného činu na priestupok.

Je však už naozaj najvyšší čas povedať si, že fajn nikdy neboli a nie sú ani konzervatívne snahy trestať obete a kamuflovať tým neschopnosť represívnych zložiek potrestať skutočných páchateľov. Tieto snahy nevedú k menšiemu rozšíreniu drog v spoločnosti, ani k ich menšej nebezpečnosti. Všetky trendy vyplývajúce z dlhodobých štatistík naznačujú skôr pravý opak. U nás rovnako ako kdekoľvek vo svete.

Marihuanu nechajme bokom. Reč je totiž aj o tvrdších drogách. Ak chce niekto bojovať proti nim, bojovať musí za to, aby sa do ich pazúrov dostalo čo najmenej ľudí. To však neznamená urobiť kriminálnikov z užívateľov. Znamená to pochytať a trestať dílerov, výrobcov a pašerákov. O celkom hlúpom vzťahu štátu k „tráve“, ktorého dôsledkom je, že kriminálnikmi sú u nás vlastne desaťtisíce stredoškolákov, ani netreba hovoriť.

Drogy, legálne či nelegálne, sú sociálny, zdravotný a kultúrny fenomén. Väzenie má byť pre zločincov, nie pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #omamné látky